MN: Milliárdokkal kevesebb juthat egészségügyre jövőre

Vágólapra másolva!
Lényegesen kevesebb pénz juthat jövőre a a kórházi és a járóbeteg-ellátás támogatására a Magyar Nemzet szerint. A lap egy költségvetési tervezet alapján azt írja, a legtöbb pénzt a két legnagyobb területtől, az aktív fekvőbeteg-ellátástól és a járóbeteg-szakellátástól vonnák el.
Vágólapra másolva!

Az egészségügy egyik legfontosabb, a gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható keretére több mint 13 milliárd forinttal kevesebb jut jövőre - írja a Magyar Nemzet. A lap birtokába került költségvetési tervezet szerint jövőre az ideinél is lényegesen kevesebb pénz jutna a kórházi és a járóbeteg-ellátás támogatására. A legtöbb pénzt a két legnagyobb területtől, az aktív fekvőbeteg-ellátástól és a járóbeteg-szakellátástól vonnák el - az előbbire fordítható keretet mintegy 16, az utóbbi csaknem ötmilliárd forinttal csökken.

A Magyar Nemzet szerint a Pénzügyminisztérium más területekről is elvonna jövőre, kevesebb pénz jutna például a gyógyászatisegédeszköz-ellátásra, csökkentenék a vérellátó szolgálat, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, a tiszti főorvosi hivatal, a mentőszolgálat, az Egészségbiztosítási Felügyelet, a Magyar Vöröskereszt állami támogatását, s kevesebb maradna a népegészségügyi programokra, valamint a különböző országos intézetek felújítására is.

Teljesen elvonnák az Országos Sportegészségügyi Intézet és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet felújítására, a védőnői hálózat fejlesztésére tervezett keretet. Megszüntetnék a kis forgalmú gyógyszertárak támogatását és a határon túli magyarok egészségügyi ellátásának segítségét. Az Egészségügyi Minisztérium szerint vitatkozni csak akkor érdemes a tervezetről, ha azt elfogadja a kormány, és benyújtja az Országgyűlésnek. A költségvetés jelenleg a tervezési szakaszban van.