Vágólapra másolva!
Bekérette hivatalába Balázs Péter külügyminiszter a budapesti szlovák nagykövetet. A diplomatát azért hallgatták meg, mert Szlovákia hétvégén nem engedte területére lépni Sólyom László államfőt. A szoboravatásra igyekvő Sólyomot biztonsági kockázatra hivatkozva nem engedték be Szlovákiába az ottani hatóságok múlt pénteken. A Fidesz szerint Szlovákia azért lépte meg ezt, mert a magyar kormány gyenge, nincs tekintélye.
Vágólapra másolva!

Balázs Péter külügyminiszter hétfőn szóban és írásban határozottan tiltakozott Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai látogatásának meghiúsulása miatt a budapesti szlovák nagykövetnél - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

Balázs hétfő délután kérette magához Peter Weiss nagykövetet. A külügyminiszter közölte a nagykövettel: elfogadhatatlan, hogy egy EU-, NATO-tagállam kitiltsa területéről a Magyar Köztársaság államfőjét. Balázs magyarázatot vár az ügyben a szlovák kormánytól.

A külügy közleménye szerint a magyar-szlovák kapcsolatok áttekintése a héten még több alkalommal is megtörténik: a tárca uniós tagállamokkal való kapcsolattartásért felelős szakállamtitkára csütörtökön látogat Pozsonyba, Balázs Péter pedig vasárnap a szlovéniai Bledben tartandó nemzetközi tanácskozáson találkozni fog a szlovák külügyminiszterrel.

Sólyom László pénteken vett volna részt a révkomáromi Szent István-szobor avatásán, de a szlovák hatóságok hosszú vita után biztonsági kockázatokra hivatkozva nem engedték be Szlovákiába (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

A köztársasági elnök a lépést példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte. A magyar diplomácia jelezte, az EU-hoz fordulnak az ügyben, ám az Európai Bizottság közölte, kétoldalú vitának tekinti a történteket (további részletekért és az ügy nemzetközi sajtóvisszhangjáért kattintson ide).

A szlovák kormány a szlovák államnyelvtörvény módosításával szemben történt magyar fellépést sérelmezte a magyar államfő révkomáromi látogatásával kapcsolatban. Azt kifogásolták, hogy az út időpontját érzéketlenül választották meg, mivel augusztus 21-én volt 41 éve, hogy a Varsói Szerződés csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője Sólyom László Révkomáromi útjáról azt mondta: a jelenlegi magyar kormánnyal azért lehet mindezt megtenni, mert nincs tekintélye, gyenge, az ország pedig sereghajtó mindenhol. Egy erős országgal szemben sokszor meggondolja egy másik állam miniszterelnöke, hogy ilyet tegyen, és nyilvánvalóan nem is merne ilyet tenni - fogalmazott a szóvivő.

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő az MTI-nek azt mondta: kifejezetten hazafiatlan, hogy a révkomáromi eset után a Fidesz belerúg a magyar kormányba, miközben a múlt pénteken történtekről az álláspontjuk nagyjából ugyanaz.