A melegfelvonulás betiltását kéri egy fideszes képviselő

Vágólapra másolva!
Ékes Ilona fideszes képviselő a szeptemberi melegfelvonulás betiltását kérte Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitánytól. Szerinte a rendezvény félelmet kelt az emberekben, és megzavarja a közrendet.
Vágólapra másolva!

A szeptember 5-re tervezett fővárosi melegfelvonulás betiltását kéri a budapesti rendőrfőkapitánytól Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő és több civil szervezet. Az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tagja pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy provokatív rendezvény helyett valódi társadalmi és szakmai párbeszédre lenne szükség a homoszexualitásról.

A képviselő Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését. Hozzátette, a tavalyi rendezvényt megzavaró súlyos atrocitások bizonyítják, hogy a felvonulás megtartása az idén is a közrend, a közbiztonság és az ifjúság egészséges fejlődésének sérelméhez vezetne.

Arra mutatott rá, hogy idén a korábbiaktól eltérően nem a nyári szezonban, hanem már az iskolai év megkezdése után tartanák a programot, így nagy valószínűséggel több gyerek láthatná a rendezvényt, és ez szerinte veszélyeztetné a megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz biztosított alkotmányos jogot.

A rendőrfőkapitánynak írt levelet Ékes Ilona mellett több civil szervezet képviselője is aláírta, köztük a Nemzeti Pedagógus Szövetség, a Magyar Asszonyok Egyesülete és a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete.

Arra a kérdésre, hogy a homoszexualitást betegségnek gondolja-e, Ékes Ilona azt mondta: mentális sérülésnek tartja. Ennek igazolására levetítettek egy dokumentumfilmet, amelyben amerikai és német pszichológusok érveltek amellett, hogy a homoszexualitás fejlődési zavar, amin - egyénenként eltérő mértékben - lehet változtatni.

Ékes Ilona szerint a kormány feladata lenne, hogy a homoszexualitással kapcsolatos ismereteket, legfrissebb kutatásokat terjessze, ezekről konferenciákat, beszélgetéseket szervezzen. Beszélni kell róla, nem provokálni - fogalmazott. Mint mondta, egy provokatív rendezvény nem szolgálhatja a megértést, a homoszexuálisok elfogadását, a témával kapcsolatos nyugodt társadalmi párbeszédet.

Kérdésre kitért arra, hogy a homoszexualitást az emberek magánügyének tartja, ám a felvonulást "minden kontroll nélkül" rendezik meg, így ott "nagyon szélsőséges" felvonulók is megjelennek. "Aki provokál, az is tud szélsőséges lenni" - közölte, utalva egyes felvonulók öltözetére, felirataira, amelyek szerinte nem a közterekre, az utcára valók.

Ékes Ilona azt is elmondta, hogy a menetet megtámadókat is szélsőségesnek tartja. Ezek az emberek a provokatív felvonulókkal "egymást gerjesztik" - tette hozzá.