Hagyó visszaadta Demszkynek a BKV felügyeletét

Vágólapra másolva!
Lemondott a BKV feletti felügyeleti jogköréről Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus a közlekedési cég botrányai miatt adta vissza a jogkört Demszky Gábor főpolgármesternek, de nem önmagát tartja felelősnek. Bár elvileg Demszky bármelyik helyettesére ráruházhatja a jogkört, Hagyó koalíciós egyeztetést kezdeményezett.
Vágólapra másolva!

Hagyó Miklós szocialist főpolgármester-helyettes hétfőn visszaadta Demszky Gábor főpolgármesternek a BKV felügyeletét - közölte városházi forrásokra hivatkozva az MTI. Hagyó még a Főpolgármesteri Kabinet hétfő reggeli ülése előtt levélben értesítette erről Demszkyt. Hagyó tájékoztatta Burány Sándort, az MSZP budapesti elnökét is és kezdeményezte a fővárosi koalíciós egyeztető tanács összehívását, hogy mielőbb döntsenek arról, ki fogja ellátni a BKV szakmai felügyeletét, és hogy ennek megfelelően módosítsák a koalíciós szerződést.

A pártelnökhöz írt levelében Hagyó azt írta: a BKV Zrt. körül kialakult helyzet már a budapesti közlekedés biztonságát veszélyezteti. A szakmai válaszok megtalálása helyett folyamatos politikai támadások kereszttüzébe került a BKV, ezért "felelős szocialista városvezetőként" úgy gondolja, hogy ez így tovább nem mehet. Levelében Hagyó kifejezte azt a reményét is, hogy a valódi felelősök is hasonló lépéseket tesznek.

Demszky már korábban megmondta Hagyónak, hogy vagy lemond a jogköréről, vagy ő vonja el tőle - mondta az [origo]-nak Hagyó döntésének hátteréről egybehangzóan egy szocialista és egy szabad demokrata fővárosi képviselő. Névtelenséget kérő forrásaink szerint a BKV-nál nyilvánosságra került ügyek vállalhatatlanná váltak az egész koalíció számára, Hagyó pedig a kisebb presztízsveszteséggel járó megoldást, az önkéntes lemondást választotta.

Az [origo]-nak nyilatkozó képviselők szerint vita már csak arról van, hogy kihez kerüljön a BKV. MSZP-s forrásunk szerint a szocialisták szívesen lemondanának a minden oldalról támadott közlekedési társaság felügyeletéről, de az SZDSZ nem akarja "egyedül elvinni a balhét", ezért nem engedi, hogy hozzájuk kerüljön ez a jogkör. Szabad demokrata forrásunk szerint ugyanakkor nekik nem az MSZP-vel van bajuk, hanem csak azzal, hogy a Hagyó által felügyelt területeken az egész koalíció számára vállalhatatlan ügyek derültek ki.

A törvény szerint a főpolgármester a hatáskört bármelyik helyettesére átruházhatja. Korábban az MSZP budapesti vezetői úgy nyilatkoztak, el tudják fogadni, hogy a főpolgármester az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imrére bízza ezt a feladatot. Az SZDSZ-vezetők viszont azt jelezték, hogy azt tartanák célra vezetőnek, ha továbbra is szocialista főpolgármester-helyettes - Horváth Csaba - felügyelné ezt a területet. Ez esetben nem lenne szükség a koalíciós szerződés módosítására sem.

A folytatásról a napokban a koalíciós egyeztetőtanácsnak kell döntenie - mondta hétfőn újságíróknak Horváth Csaba. A kérdésre, hogy vállalná-e a közlekedési vállalat felügyeletét, Horváth azt mondta, csak abban az esetben, ha a koalíciós egyeztetőtanács felkéri erre. A kérdés az, hogy a koalíciós szerződés módosításával lehet-e "vegytisztán" szabad demokratává tenni a terület felügyeletét, vagy a jelenlegi koalíciós munkamegosztást fenntartva szocialista főpolgármester-helyettesnek kell továbbvinnie a területet - mondta.