Vágólapra másolva!
A rendőrség a múlt héten azt közölte, hogy kilenc romák elleni támadással gyanúsítják a K. testvéreket, de szombaton az NNI vezetője már azt mondta, hogy csak nyolc bűncselekménnyel gyanúsítják őket. Az NNI szóvivője szerint nem vonták vissza a gyanúsítást egyetlen esetben sem, és elképzelhető, hogy tényleg meggyanúsítják őket a kilencedik támadással is.
Vágólapra másolva!

"Az NNI továbbra is kilenc helyszínhez köthető bűncselekmény-sorozatban folytat nyomozást" - közölte az [origo] megkeresésére hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője, Bartha László. Petőfi Attila, az NNI vezetője szombaton, a rendőri és roma vezetők találkozóján azt mondta, hogy a korábbi tájékoztatással ellentétben nem kilenc, hanem csak nyolc romák elleni támadással gyanúsítanak kettőt a letartóztatott férfiak közül.

A rendőrség augusztus 20-ra virradóra fogott el négy férfit, akiket a cigányok elleni támadássorozat elkövetésével vagy az abban való részvétellel gyanúsítanak.

Az NNI múlt kedden, augusztus 25-én kiadott közleményében még kilenc támadást sorolt fel azzal, hogy az elfogott férfiak közül ketten megalapozottan gyanúsíthatók elkövetésükkel. Másnap, augusztus 26-án Bencze József országos rendőrfőkapitány a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szintén arról beszélt, hogy kilenc támadással gyanúsítanak két embert, és kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a testvérpárról, K. Istvánról és K. Árpádról van szó.

Az NNI szóvivője hétfőn megismételte Petőfi Attila szombati állítását, miszerint a két férfit eddig nyolc helyszínhez köthető bűncselekménnyel gyanúsították meg. "Ez nem azt jelenti, hogy a fent maradó egy esettel nem fogjuk" - írta válaszában az [origo]-nak Bartha.

A szóvivő közölte, hogy gyanúsítást nem vontak vissza. Az NNI szerint tehát nem történt változás a gyanúsításokban, ami azt jelenti, hogy a korábbi tájékoztatás volt pontatlan. Ezt megerősítette az [origo]-nak K. Árpád kirendelt védője, Ruzsbaczky Nóra is. Az [origo] szerette volna megkérdezni a változás hátteréről K. István ügyvédjét is, de hétfő délelőtt nem tudtuk elérni telefonon.

Bartha nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a korábban felsorolt kilenc támadás közül melyikkel nem gyanúsították még meg a két férfit. A Népszabadság információi szerint a Nyíradony-Tamásipusztán, tavaly szeptember 5-én elkövetett támadásról van szó. Ebben a támadásban rálőttek egy romák lakta házta, amelyben hatan aludtak, de nem sérült meg senki. A támadás utáni napok sajtóhírei szerint a megtámadott család arra gyanakodott, hogy az általuk felvett uzsorakölcsön miatt lőttek rájuk. A rendőrség is vizsgálta eleinte az uzsorakölcsönt mint lehetséges indítékot.

A Népszabadság szerint azért nem gyanúsították meg egyelőre a K. testvéreket ezzel a támadással, mert még nem készült el az erre az esetre vonatkozó szakértői vélemény.