A DNS-bizonyíték sem üt mindent

Vágólapra másolva!
Erős bizonyíték lehet egy DNS-minta egy nyomozás során az [origo] által megkérdezett ügyvédek szerint, de nem üt mindent és könnyen elvesztheti hitelességét. A DNS-mintára építő bizonyítás egyik gyenge pontja lehet, hogy azért van hasonlóság az emberek között, de akár egy gondatlan rendőr is tönkre teheti az értékes maradványt. A DNS-minta azonban így is komoly fegyver, mert szóra bírhatja a gyanúsítottakat.
Vágólapra másolva!

Ha tőlem származó DNS-mintát találnak egy gyilkos fegyveren vagy egy gyilkosság helyszínén, az még nem jelenti azt, hogy döntő bizonyítéka van ellenem a rendőrségnek. Persze érdemes valami magyarázattal előállnom, hogy miért fogtam meg a fegyvert vagy miért jártam a helyszínen, de ha nem magyarázom meg, még akkor sem feltétlenül döntő a bizonyíték. A megalapozott gyanúhoz azonban mindenképpen elég - magyarázta el az [origo]-nak Tuza Péter ügyvéd a DNS-minták szerepét a büntetőeljárásokban.

A romák elleni támadássorozattal gyanúsítottak ellen, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint az első vizsgálatok alapján egyező DNS-minta az egyik fontos bizonyíték. Arról kérdeztünk ügyvédeket és a témával foglalkozó kutatókat, hogy mennyire erős bizonyíték a DNS-minta, és pontosan mi az, amit ki lehet olvasni belőle. A válaszok nem a konkrét ügyről szólnak, mert a megszólalók nem ismerhetik annak részleteit, hanem általában a DNS-minták vizsgálatáról és felhasználásáról beszéltek.

A hasonlóság a DNS ellensége

Az első lépés a szakértői vizsgálat. Ezután a DNS-t nagy valószínűséggel egy bizonyos gyanúsítotthoz lehet kapcsolni, vagy éppen fordítva, a kérdéses személyt, mint jogtalanul gyanúsítottat nagy valószínűséggel ki lehet zárni az elkövetők köréből - olvasható Liziczay Sándor bíró tanulmányában, mely a modern kriminalisztikai eszközök bizonyítékként való használatáról szól.

Az anyagmaradvány vizsgálata után a kutatók válaszolni tudnak arra a kérdésre: ha a két genetikai profil (vagyis például egy anyagmaradványon talált és egy gyanúsítottnál rögzített) megegyezik, akkor mekkora a valószínűsége, hogy a népességen belül van még ugyanilyen profil - mondta Pádár Zsolt, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Hemogenetikai Szakértői Osztályának vezetője. A bíróságon ennek alapján kell mérlegelni. Annak valószínűsége, hogy másnak is lehet-e ugyanilyen genetikai profilja, attól is függ, hogy az adott genetikai tulajdonság mennyire gyakori a népességen belül - mondta Pádár Zsolt. Ez a fajta genetikai tulajdonság ugyanakkor nem felétlenül feleltethető meg külső jegyeknek - vagyis nem lehet például göndör hajúakra leszűkíteni a keresést.

Forrás: police.hu
DNS-mintavétel a romák elleni támadássorozat egyik gyanúsítottjától

A DNS-vizsgálatok azért is fontosak, mert a bűncselekmények helyszínén rögzített anyagmaradványokból nyerhető DNS-profil sok évig megőrizhető, a múltban elkövetett, de eddig felderítetlen bűnügyeket is fel lehet deríteni segítségével. A DNS-vizsgálatokkal vált lehetővé, hogy számtalan, olyan anyagmaradványt is fel lehessen használni az összehasonlító vizsgálatokhoz, melyek elemzése korábban nem volt lehetséges.

A magyar vizsgálatoknak pontosan olyan megbízhatónak kell lenniük, mint a nemzetközi laboratóriumok munkájának - sok esetben ugyanis több ország hatóságainak együtt kell működnie, ez pedig nem lenne lehetséges, ha a minták vizsgálata különböző megbízhatósággal működne.

A tárolás kényes

A jogászok Liziczay Sándor tanulmánya szerint "nem nagyon értik a valószínűség fogalmát", ugyanis ha a jogász azt olvassa, hogy valamilyen vércsoport-tulajdonság ismétlődésének esélye egy a tízezerhez, vagyis tízezer ember közül csak egynél várható az előfordulása, akkor könnyen hiszi, hogy nagyon súlyos, terhelő bizonyítékhoz jutott, pedig még Magyarországon is ezer személy élhet ugyanilyen vércsoport-tulajdonsággal. Igaz, a DNS-minták esetében ma már jellemzően jóval pontosabb eredményt tudnak meghatározni.

Az ügyvédek általában nem is ezt a valószínséget támadják - sokkal lényegesebb a minták tárolása. A DNS-minták begyűjtését és tárolását szigorúan szabályozza a törvény. Ha ugyanis a bizonyítékokat nem elég körültekintően gyűjtik be, a DNS-minta úgy kerülhet át egyik tárgyról a másikra, hogy az adott személy nem is ért hozzá a tárgyhoz - mondta Tuza Péter az [origo]-nak.

Forrás: Getty Images
A minták tárolása kulcskérdés lehet (a kép illusztráció)

Somos Zoltán, a körmendi gyerekgyilkosságért elítélt Tánczos Gábor ügyvédje szerint a védelem leginkább erre hivatkozhat. Somos szakértői vélemények alapján jelentést nyújtott be az ügyében, mely szerint a bizonyítékokat nem tárolták kellő gondossággal, és nem megfelelő bizonyítékok alapján ítélték el védencét - a bíróság azonban ezt nem fogadta el. A megkérdezett ügyvédek abban egyetértettek, hogy egy DNS-minta alapvetően erős bizonyítéknak számít, ha a rendőrség hitelesen, dokumentumokkal alátámasztva igazolni tudja, hogy megfelelően kezelték a bizonyítékokat és azok nem keveredtek össze. (Az erős bizonyíték nem jelenti azt, hogy minden máson felül áll, a magyar jogrendben ugyanis szabad bizonyítási rend van, vagyis előre nem határozható meg a bizonyítékok erősségének sorrendje.)

A nyomozás során azért is rendkívül hasznos lehet a DNS-minta felhasználása - írja Liziczay Sándor - mert egy ilyen váratlan, erősnek tűnő bizonyíték sokkal erősebb pszichikai hatással lehet a gyanúsítottra, mint az, hogy ellene vallanak. Egy ilyen bizonyíték feltűnése alapvetően megváltoztathatja a gyanúsított magatartását.

14 évvel az eset után lett meg a gyilkos

A DNS-vizsgálatok jelentőségét mutatja például Lynette White esete. A 20 éves walesi prostituáltat 1988-ban gyilkolták meg. Az ügyben több embert is elítéltek, ekkor azonban még nem léteztek DNS-vizsgálatok, azokat ugyanis csak 1995-től használták az országban - írja az esetről a BBC. Mikor 2002-ben újra elővették az ügyet, a vizsgálatok arra jutottak, a gyilkosságért elítélt férfiak bűnössége kizárható, ami rögtön kiderült volna, ha az eset idején már elérhető ez a technológia. A Lynette White lakásán talált nyomokat elküldték a nemzeti DNS-adatbankba.

Folyamatosan szűkítették a hasonló profillal rendelkezők körét, míg végül egyetlen emberhez jutottak - ez a valaki azonban egy 14 éves fiú volt, aki még meg sem született a gyilkosság idején. Miután megvizsgálták a családtagjait, a nyomok a fiú 38 éves nagybátyjához, Jeffrey Gafoorhoz vezettek, akit így több mint 14 évvel az esett után fogott el a rendőrség.