Az országos rendőr-főkapitány szerint a rendőrségnek jelenleg nincs információja arról, hogy a négy gyanúsítotton kívül valaki más állna a cigányok ellen elkövetett támadássorozat mögött. Bencze József egy hétfőn megjelent irat állításaira reagálva azt mondta: a nyomozók megkeresték a titkosszolgálatokat, de nem kaptak olyan információkat, hogy korábban figyelték volna a gyanúsítottakat.

A rendőrségnek nincs információja arról, hogy lett volna külön kitervelője a romák elleni gyilkosságsorozatnak - mondta az MTI érdeklődésére kedden Bencze József országos rendőrfőkapitány. A hírügynökség arról kérdezte Benczét, hogy egy hétvégén nyilvánosságra került, a titkosszolgálatoknak tulajdonított, de az NBH sajtóosztálya szerint kitalációkra építő dokumentum szerint az elfogott négy személy - szellemi képességeik alapján - nem alkalmas egy ilyen bűncselekmény-sorozat kitervelésére.

A Magyar Nemzet hétfőn számolt be arról, hogy belső vizsgálatot rendeltek el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál azt követően, hogy az interneten megjelent az irat. Újságírói kérdésre - vizsgálják-e, hogy belső rendőrségi forrás adhatta ki az iratot -, a főkapitány azt mondta: ő "nem lát ilyet".

Bencze szerint a rendőrség megkereste az illetékes szolgálatokat, amikor a gyanúsítottak képbe kerültek, illetve, amikor elfogták őket. "Kértük azt a segítséget, hogy nézzék meg irattáraikban, hogy a személyekkel kapcsolatban bármi felmerült-e korábban, bármilyen információ, s ha az államtitkot képez, akkor abba adjanak a rendőrségnek betekintést". A főkapitány azt mondta: "Korábban ilyen típusú információ, ami a lapban megjelent, a rendőrséghez nem jutott el".

Az interneten megjelent irat szerint az egyik feltételezett elkövetőt már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, ám két hónappal az első gyilkosság előtt megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal "titkos kapcsolata" volt. A feljegyzés - bennfentes információkkal rendelkező - szerzője kemény kritikával illeti Laborc Sándort, az NBH leköszönő főigazgatóját, majd felteszi a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat.

A Nemzetbiztonsági Iroda még hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a nyilvánosságra került irat nem dokumentum, hanem a hivatal belső információiból, valamint a cikk szerzőjének ezekből levont következtetéseiből álló összeállítás. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a soron következő ülésén foglalkozik az üggyel.