Vágólapra másolva!
A kereset elutasításával végződött jogerősen a Fővárosi Ítélőtáblán az az egyházi vezetők ügynökmúltját firtató per, amelyet az [origo] korábbi újságírója indított. A bíróság eljárási hibára hivatkozva utasította el a keresetet.
Vágólapra másolva!

Eljárási okokra hivatkozva elutasította az egyházi vezetők közszereplő mivoltának megállapítását kérő keresetet a Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett jogerős határozatában.

A per előzménye, hogy 2005-ben Kozák Dániel újságíró az [origo] munkatársaként az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához fordult. Azt szerette volna megtudni, hogy a történeti egyházak vezetői a pártállam idején kapcsolatban álltak-e a titkosszolgálatokkal. A levéltár azért nem adhatta ki az adatokat, mert az egyházi vezetők úgy nyilatkoztak saját magukról, hogy ők nem közszereplők.

A Fővárosi Bíróság kétszer is kimondta, hogy a beperelt egyházi méltóságok közszereplők. A Fővárosi Ítélőtábla azonban korábban új eljárást rendelt el arra hivatkozva, hogy az első fokú határozat nem terjed ki minden alperesre. Kedden végül azért utasította el a keresetet, mert azt négy éve késve nyújtották be, az újságíró kifutott a harminc napos határidőből. A tábla a Legfelsőbb Bíróság egyik korábbi döntésére hivatkozott, amely szerint a keresetre az anyagi jogi, nem pedig az eljárási jogi határidők vonatkoznak, tehát nem elegendő a 30. napig postára adni, hanem annak addigra meg is kell érkeznie.

A tábla egyik eljárásban sem foglalt állást arról, hogy közszereplők-e az egyházi vezetők. Kozák Dániel a határozathozatal után azt mondta: az ítélet írásba foglalása után döntenek arról, milyen jogi lehetőségek vannak az ügyben. Meg akarják vizsgálni a Legfelsőbb Bíróság előtt kezdeményezhető felülvizsgálati kérelem lehetőségét, de azt sem zárják ki, hogy újrakezdik elölről az egész procedúrát és a levéltárhoz fordulnak.