Bezárhatják a nyíregyházi és a székesfehérvári börtönt takarékossági okokból - írja a Magyar Nemzet egy olyan levélre hivatkozva, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter írt a napokban Karsai Péter MDF-es országgyűlési képviselőnek. A büntetés-végrehajtási  intézetek telítettsége így 140 százalékra emelkedhet.

Takarékoskodásra hivatkozva bezárhatják a nyíregyházi és a székesfehérvári börtönt, így a hazai büntetés-végrehajtási (bv) intézetek telítettsége 140 százalékra emelkedhet - írja a Magyar Nemzet kedden.

A lap szerint mindez abból a birtokukba került válaszlevélből derül ki, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter írt a napokban Karsai Péter MDF-es országgyűlési képviselőnek. A levélben a tárcavezető azt állítja: a bv szervezet költségvetési hiányának csökkentésére már eddig is jelentős takarékossági-szigorítási intézkedéseket hoztak, így időlegesen bezárták a "kevéssé költséghatékony" Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai, valamint részlegesen kiürítették az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumát. Ezenfelül tervbe vették a székesfehérvári és a nyíregyházi börtön bezárását, valamint a nagyfai bv-intézetnek a szegedi fegyházba való beolvasztását.

 A döntés-előkészítéshez hatástanulmány és költségszámítás is készült, írta Draskovics Tibor, aki a levélben így fogalmaz: "a férőhelyek ideiglenes megszüntetésének hatására az átlagos telítettség országosan 122 százalékról 140 százalékra emelkedik majd, de az büntetés-végrehajtási szakmai szinten még kezelhető".