A szezonkezdés miatt hívta magához Orbánt Sólyom

Vágólapra másolva!
Közel egyórás négyszemközti megbeszélést folytatott kedd reggel Orbán Viktor Fidesz-elnök és Sólyom László köztársasági elnök. A találkozót Sólyom kezdeményezte a politikai szezonkezdés miatt - közölte az elnök egyik munkatársa, aki szerint hamarosan lesz hasonló megbeszélés Bajnai Gordon miniszterelnökkel is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor reggel nyolc órára érkezett a Sándor-palotába, majd körülbelül háromnegyed óra múlva távozott onnan. A jelen levő újságírók hiába várták, a Fidesz elnöke nem állt meg nyilatkozni. Az autóba beszállva mindössze annyit mondott, hogy délután háromkor Szijjártó Péter tart sajtótájékoztatót.

A Köztársasági Elnöki Hivatal is csak egy szűkszavú közleményt adott ki, amely szerint az augusztus 21-ei komáromi szoboravatással és a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel kapcsolatos kérdéseket tekintette át az államfő és a Fidesz elnöke a keddi találkozón. A közlemény szerint Orbán Viktor az őszi politikai szezonkezdésről tájékoztatta az államfőt, elmondta a Fidesz álláspontját egyes belpolitikai kérdésekről, különösen a jövő évi költségvetésről.

A találkozót Sólyom László kezdeményezte - mondta az [origo] kérdésére Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője, aki szerint a beszélgetés négyszemközt zajlott, így annak részleteiről nem tudott részleteket közölni. Kumin elmondta, hogy az államfő a politikai szezonkezdés miatt kezdeményezte a találkozót, és hamarosan lesz hasonló jellegű megbeszélés Bajnai Gordon miniszterelnökkel is. A főosztályvezető kérdésünkre hozzátéve, hogy a kormányfő várhatóan itt fog részletesen beszámolni a költségvetési tervezetről.

Kumin szerint a napokban lesz egy találkozó a távozó házelnökkel, Szili Katalinnal is. Ezek pontos időpontját nem tudta megmondani, mert még nincs döntés a megbeszélések nyilvánosságáról.

A viszonylagos csendben telt nyár végével várhatóan fokozódik a politikai feszültség, ahogy újra ülésezni kezd a parlament, és a kormány jövő évi költségvetési terveiről egyre több részlet kerül nyilvánosságra. A Fidesz már tiltakozott a több területet - önkormányzatokat és a közösségi közlekedést különösen - sújtó megszorítás ellen, amiről hétfőn tárgyalt Bajnai Gordon miniszterelnök a szocialista frakcióval (erről részleteket itt olvashat).

Sólyom és Bajnai között rendszeresek a megbeszélések, ami éles váltást jelent az előző miniszterelnökhöz, Gyurcsány Ferenchez képest, akivel nyílt konfliktusai voltak az államfőnek. A Sándor-palotában visszatérő vendégnek számít Orbán Viktor is, akinek egyik közvetlen munkatársa az [origo]-nak úgy fogalmazott, hogy "rendszeresnek mondhatók" a Fidesz-elnök és az államfő közötti megbeszélések. A Bajnaival és Orbánnal való találkozókban közös, hogy rendszerint nem csapnak körülöttük nagy hírverést, előfordul, hogy nem is értesítik róla a sajtót.