Horváth Csabára osztotta a BKV-t Demszky

Vágólapra másolva!
A szocialista Horváth Csaba főpolgármester-helyettesnek adta ki Demszky Gábor a BKV felügyeletét, miután a korábbi felelős, Hagyó Miklós lemondott a feladatról. Demszky szerint a végkielégítési botrányba keveredett BKV ügye olyan fontos, hogy mindenképpen főpolgármester-helyettesnek kell foglalkoznia vele.
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes látja el csütörtöktől a BKV felügyeletével összefüggő feladatokat, amelyekről Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes hétfőn mondott le - nyilatkozta Demszky Gábor csütörtökön. A főpolgármester elmondta, hogy a jogszabályban hozzá telepített feladatokat munkahelyi vezetőként egy úgynevezett "500-as hivatali intézkedésben" átruházta a szocialista politikusra.

Demszky a hatáskör kiadását azzal indokolta, hogy a BKV ügye olyan fontos kérdéskör, amely nem maradhat főpolgármester-helyettesi felügyelet nélkül. Közölte, hogy döntése nem érinti az MSZP-SZDSZ koalíciós szerződést, mert továbbra is is a szocialistáknál van ez a feladat. A főpolgármester már korábban jelezte, hogy szeretné, ha a BKV felügyelete a szocialistáknál maradna, Horváth pedig előre kijelentette, hogy ha felkérik, elfogadja a feladatot.

Demszky Gábor ugyanakkor közölte: arra is nyitott lenne, ha a szocialisták egy újabb főpolgármester-helyettesnek kívánnák átadni a BKV felügyeletét. Hozzátette: a jelenleg Hagyó Miklósnál lévő közlekedési, beruházási feladatok felügyeletének sorsa a további tárgyalásoktól függ.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes hétfőn mondott le a BKV szakmai felügyeletéről. Burány Sándornak, az MSZP budapesti elnökének írt levelében a lépést azzal indokolta, hogy "a BKV körül kialakult helyzet már a budapesti közlekedés biztonságát veszélyezteti". Hagyó Miklós úgy fogalmazott: reméli, hogy a valódi felelősök is hasonló lépéseket tesznek, és lemondanak a BKV-val kapcsolatos pozíciójukról, arra azonban nem tért ki, hogy kiket tart valódi felelősöknek.

A BKV körül a július végén kipattant végkielégítési botrányok miatt lett forró a talaj, miután kiderült, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott. Az ügy egyik legbotrányosabb résza a humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra esete volt, akit tovább foglalkoztattak, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. Mint kiderült, a közlekedési vállalatnál összesen több mint 3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésekre 2007 óta. A rendőrség végül hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított az ügyben.