Bajnai is megünnepli a szlovák haderő napját

Vágólapra másolva!
A szlovák nagykövet meghívta Bajnai Gordon kormányfőt a szlovák nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadásra, Bajnai pedig elfogadta a meghívást. A feszült magyar-szlovák viszony miatt Bajnai Robert Fico szlovák miniszterelnökkel is találkozik majd szeptember 10-én. 
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon kormányfő részt vesz a szlovák nemzeti ünnep és a haderő napja alkalmából tartott ünnepi fogadáson - közölte a Kormányszóvivői Iroda. A Stefánia úti nagykövetségen tartandó fogadásra Peter Weiss nagykövet hívta meg a miniszterelnököt.

Bajnai ezzel a gesztussal kívánja jelezni, hogy "Magyarország tiszteletben tartja és nagyra értékeli Szlovákia államiságát és a szlovák nép hagyományait, a szlovák nemzet és a magyar nemzet történelmi kapcsolatát" - áll a közleményben.

A magyar-szlovák viszony a vitatott szlovákiai államnyelvtörvény és Sólyom László köztársasági elnök meghiúsított révkomáromi látogatása miatt vált különösen feszültté. Magyarországon ráadásul több kisebb támadás ért szlovák képviseleteket.

Robert Fico szlovák kormányfő és Bajnai a feszültség miatt abban állapodott meg, hogy szeptember 10-én csúcstalálkozót tartanak a Nógrád megyei Szécsényben.