H1N1: az USA-ból érkezett Csepelre a vírus

Vágólapra másolva!
Bár az iskola vezetője szerint a csepeli újinfluenzások közül senki sincs kórházban, megvárják, hogyan alakul az állapotuk, és ezután döntenek a tanítási szünetről. Az országos tisztifőorvos szerint egy olyan diák lehetett a fertőzés forrása, aki nemrég az Egyesült Államokban járt.
Vágólapra másolva!

Vasárnap döntenek arról, hogy elrendelik-e hétfőn a tanítási szünetet a csepeli Adu Oktatási Központban - mondta a Független Hírügynökségnek a magánkézben lévő intézmény vezérigazgatója.

Sepsi Zsigmond elmondta, az újinfluenzával fertőzött gyerekek egyike sincs kórházban, de meg akarják várni, hogyan alakul az állapotuk, és ezután döntenek az esetleges tanítási szünetről.

Ha tehetik, a csepeli újinfluenzás 16-17 éves gyerekeket ápoló szülők ne menjenek hétfőn dolgozni, mivel elképzelhető, hogy beviszik munkahelyükre az új vírust - mondta a Független Hírügynökségnek Falus Ferenc szombaton. Az országos tisztifőorvos a gyerekek állapotáról annyit mondott: tudomása szerint egyik betegnél sem lépett fel szövődmény, egyikőjüket sem kell kórházban ápolni.

Az országos tisztifőorvos elmondta: a csepeli ADU Oktatási Központ egy diákja lehetett a fertőzés forrása. A diák, aki az Egyesült Államokban járt, még a tanévnyitó előtt találkozhatott néhány társával, így a keddi iskolakezdésre már 3-4 gyerek együttesen adhatta tovább a többieknek a vírust.

Csütörtökön már az egyik osztályból 13-an, a másik osztályból 25-en hiányoztak, pénteken pedig már az iskola összes tanulójának egyharmada ment csak be a tanításra.

Falus Ferenc szerint az iskola helyesen, pénteken azonnal értesítette az ÁNTSZ-t, amely rögtön kiszállt és fertőtlenítette a felületeket.

Az országos tisztifőorvos szerint nincs értelme tanítási szünetet elrendelni a csepeli iskolában, mivel a külföldi példák is bizonyítják, hogy a bezárással csak néhány nappal lehet elodázni a fertőzés terjedését, megakadályozni viszont nem.

Csütörtökön 110-en lázasodtak be az iskolában, péntek estére az ÁNTSZ megerősítette az újinfluenza jelenlétét. Az ÁNTSZ szerint a legtöbben már a hétvégén meggyógyulnak.