A rendőrökön csattant a homofób düh

2009.09.05. 10:24

Pár száz, a rendőröket dobáló, a melegeket pocskondiázó tüntető kísérte a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette megtartott szombati melegfelvonulást. Látványos rendbontás nem volt, de így is több mint harminc embert előállítottak. A menet egyik résztvevője azt mondta, rossz érzés, hogy szélsőségesek miatt rácsok között kell vonulnia, de annak örül, hogy a melegek nem hagyták, hogy rájuk ijesszenek. A több mint ezer fős tömegben sok ismert ember volt, többen pedig nem is azért jöttek, mert melegek, hanem azért, hogy kifejezzék együttérzésüket.

Hatalmas rendőri készültség mellett, kisebb rendzavarásokkal ért véget a melegfelvonulás szombaton. A Hősök terétől az Erzsébet térre tartó menet útvonala mentén minden utcát és mellék utcát lezártak, az Andrássy utat, a Hősök terét és a Deák teret kordonokkal vették körül, a meneten csak ellenőrzés után lehetett követni. A szigorú biztonsági intézkedéseket azért vezették be, mert tavaly szélsőségesek megdobálták a menet résztvevőit (erről részletesen itt olvashat).

A menet megindulása előtt az ILGA-Europe európai meleg ernyőszervezet képviselői beszéltek azt mondták: a rendszerváltás után Magyarország sokáig modell volt melegekkel szembeni bánásmódot tekintve. Ez az utóbbi időben megváltozott, nem csak itthon, de egész Közép-Európában is, többen nyíltan megkérdőjelezik a gyülekezéshez való jogot és ki tudja, melyik másik szabadságjogot kezdik még ki.

A felvonuláson több mint ezren vettek részt. A felvonulás egyik, 60 év körüli résztvevője az [origo] tudósítójának azt mondta: örül, hogy ennyien eljöttek, mert szerinte "most sokkal nagyobb a tét", mint korábban, meg kellett mutatni, hogy "nem félünk a neonáciktól". Egyedül azon sajnálkozott, hogy szigorú biztonsági intézkedések közepette lehetett csak megtartani a rendezvényt.

A felvonuláson megjelent több ismert ember is. Ott volt például Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és felesége, akik testőreikkel az Oktogonig kísérték a menetet, majd a lezárt földalatti felé távoztak. Megjelent Eörsi Mátyás jelenlegi és Bauer Tamás korábbi SZDSZ-es képviselő. Egy jogvédő szervezet munkatársa Sólyom László képét vitte magával, mint mondta azért, hogy ő is ott legyen.

Sok szimpatizáns is volt a felvonuláson. Egy osztrák csoport az [origo]-nak azt mondta, két busszal jöttek, nem melegek, hanem antifasiszták és azért érkeztek, mert megdöbbentőnek találták a tavalyi támadást.

A menetet pár száz szélsőséges tiltakozó kísérte idén is, de nem fértek a felvonulók közelébe a szigorú rendőri intézkedés miatt. Folyamatosan a vonulókat és a rendőröket szidták. Párszor összecsaptak a rendőrökkel, illetve sörösüvegekkel és tojásokkal dobálták őket. Egy helyen könnygázzal oszlatták a rendőrök a tiltakozókat, de komolyabb rendbontás nem volt. Több embert előállítottak a rendzavarás miatt (a rendőrség szombaton azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy este 7-ig 32 ellentüntetőt állítottak elő).

Percről percre

17.31 - Eddig kb. 20 embert állítottak elő

A rendőrség szerint hat embert a következők miatt állítottak elő: két férfit igazolás végett, egy férfit azért, mert 8 centiméternél hosszabb pengehosszúságú kés volt nála, egy férfit garázdaság miatt és egy férfit azért, mert ellenszegült a rendőri intézkedésnek. Egy olyan embert is előállítottak, aki arról tett bejelentést a BRFK központi ügyeletén, hogy bombát helyezett el a Hősök tere - Andrássy út vonalán. Őt a kerületi járőrök egy telefonfülkénél fogták el.

A Városháza parkban is több embert előállítottak a "tömeg ellenséges fellépése miatt" - áll a rendőrség honlapján. A Rákóczi úton egy, az Astoria felől érkező csoport megrongált egy parkoló rendőrautót, az autó ablakát betörték. A rendőrök üldözőbe vették őket, és összesesen 11 embert fogtak el és állítottak elő. Korábban két embert állított elő a rendőrség: egyiküket azért, mert közbiztonságra különösen veszélyes vadász csúzlit tartott magánál, a másikat eltűnés miatt körözték.

17.28 - A Corvinnál még figyelnek a redőrök

Tudósítóink szerint a rendőrök és a melegfelvonulás ellen tiltakozók többsége is szétszéledt. A Corvin áruház közelében csoportosul kisebb rendőri erő, mivel este itt tartják a Budapest Pride rendezvénysorozat záróbuliját.

17.23 - Számolják az előállítottatak

A rendőrség az [origo]-nak azt mondta, hogy a Rákóczi útnál 11 embert állítottak elő, akik egy rendőrautóra támadtak. Pontosabb számokat nem tudtak mondani, hozzátéve, hogy még tart az előállítottak összeszámolása.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az ellentüntetőkről készült képekért kattintson a fotóra!

17.15 - Már csak magukkal szórakoznak a szélsőségesek

A Rákóczi úton megindult a forgalom, már csak a Múzeum körútnál vannak rendőrök és kisebb csoportokban állnak még tüntetők. Ők azzal szórakoznak, hogy rákiabálnak a román rendszámú kocsikra és beszóltak egy turista busz színesbőrű utasának is.

17.11 - A mentősöknek nem volt dolguk

A melegfelvonulás résztvevői közül senkit sem kellett ellátniuk a rendezvényt biztosító Főnix Mentőszolgálat munkatársainak - mondta a Független Hírügynökségnek Siklósi Gábor mentésvezető. A menet alatt mindössze egy 11 éves kislányt vizsgáltak meg hasi panaszai miatt. A gyerek édesapjával nézőként érkezett a parádéra. Ezen kívül a Deák téren egy 50 év körüli férfit szállítottak el, aki elesett és lábsérülésekre panaszkodott. (FH)

17.06 - Kimenekítettek valakit

Egy arcát pólójával eltakaró embert álltak körbe majd menekítettek ki egy mikrobuszhoz az Astoriához közel a tiltakozók közeléből a rendőrök - jelentette tudósítónk. Feltehetően a rendőrség beépített embere volt a tiltakozók között, mert közben többen azt kiabálták, "besúgó", "spicli".

17.00 - Összeverődtek az Astoriánál

A rendőrök levonultak a Deák tér környékéről, de a Károly körúton elkaptak egy embert, aki megbilincselve ül a falnál. Kisebb csoport verődött össze és kezdett ordibálni az Astoriához közel a rendőrökkel, mire befordult a sarkon több rendőrségi kisbusz. A buszokból kiszálló rendőrök próbálják szétoszlatni a csoportosulást.


Az [origo] videója a melegfelvonulásról
 

16.38 - Bontják a kordonokat

A Deák téren már bontják a kordonokat a rendőrök, a rendőrsorfal a Madách térig nyomult előre és 200-250, kisebb-nagyobb csoportra szakadt tiltakozóval és bámészkodóval néznek farkasszemet. A Deákra kezdenek visszatérni a turisták, akik tudósítónktól érdeklődtek, hogy mi folyik itt.

16.36 - Még számol a rendőrség

A BRFK sajtóügyeletese egyelőre nem kívánta megmondani, hány embert állítottak elő a melegfelvonulást megzavarni próbálók közül, de biztos, hogy többen vannak, mert az ügyeletes szerint most összesítik az információkat.

16.29 - Elvittek három embert

Megpróbálják kiszorítani a tiltakozókat a Deák tér környékéről a rendőrök. Legalább három embert kiemeltek a rendőrök a Városháza térnél a tiltakozók közül - jelentette tudósítónk, az MTI két előállításról tud. A tiltakozók nem adják fel, továbbra is dobálják a rendőröket. Tudósítónk sörösüvegeket és tojásokat láttak a rendőrök felé repülni, az MTI csúzlival lövöldöző embereket is látott.

16.21 - "Menjenek fel a járdára"

Véget ért a melegfelvonulás, a menet résztvevői tudósítónk szerint eltűntek, elvonultak a Deák téri metróállomás felé. A rendőrök hangosbemondón szólították fel a környéken kisebb csoportokban gyülekező tiltakozókat, hogy "Hölgyeim és uraim, menjenek fel a járdára!"

Az MTI szerint a metró aluljárójában a rendőrök teljes védőfelszerelésben és kutyákkal vigyázzák a távozók biztonságát. A BKV fődiszpécsere azt mondta az MTI-nek, hogy a melegfelvonulás résztvevőit engedik le a Deák téri metróállomásra, ahonnan külön metrószerelvények szállítják el őket. A menetrend szerint közlekedő metrószerelvények nem állnak meg a Deák téren.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az ellentüntetőkről készült képekért kattintson a fotóra!

16.13 - Volt horogkereszt is

"Hess, Hess, Rudolf Hess" - a náci politikust idéző kiabálással köszöntötte egymást két tiltakozó, majd kivillantották horogkeresztes pólójukat.

16.12 - Volt egy kis könnygáz

A helyszín elhagyására szólították fel a rendőrök azt a 250-300 embert, aki a Károly körúton, a Városháza parkban gyűlt össze, hogy tiltakozzon a melegfelvonulás ellen. A rendzavarók között többen sállal takarták el arcukat. A helyszínen 600-700 rendőr tartózkodik, akik gázálarcot és sisakot viselnek. Nem sokkal korábban a rendzavarók egy csoportja rátámadt az egyik rendőrre. A támadókat a többi rendőr gumibotokkal és könnygázzal oszlatta szét. (MTI)

16.11 - Csendes patthelyzet

Hatalmas rendőri készültség van a Deák téren, tudosítónk szerint sok száz rendőr van a téren. A tiltakozók a Városháza tér környékén vannak, de szétszóródtak, és már nem is dobálják a rendőröket. Tudósítónk szerint "csendes patthelyzet van némi anyázással".

16.03 - Elesett a rendőr, rátámadtak

Rátámadtak a rendőrökre a meleg méltóság menetét megzavarni próbálók a Károly körúton, a Városház parknál. A parkban mintegy 500 rendzavaró gyűlt össze, amikor a velük szemben álló rohamrendőrök egyike elesett, a tömegből többen rátámadtak a földre került emberre. A rendőrök gumibotokkal, könnygázzal szálltak szembe a támadókkal, majd az Astoria irányába kezdték kiszorítani a tömeget. A rendzavarók kövekkel és üvegekkel dobálják a rendőröket. (MTI)

16.01 - Gyújtogatás a zsinagógánál

Az Astoria felé szorított tiltakozók közül pár tucat bement a Dohány utcába, letépkedtek pár reklámot a kerítésről és meggyújtották a nádkerítést. Közben többen azt kiabálták: "mocskos zsidók".

15.57 - Az Astoria felé nyomulnak a rendőrök

Tudósítónk szerint több száz rohamrendőr szorította az Astoria irányába a tiltakozókat a Deák térről.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
Az ellentüntetésről készült képeinkért kattintson a fotóra!

15.55 - Felmorzsolják őket

A Deák téren tartózkodó tudósítónk szerint egy rendőr azt magyarázta a többieknek, hogy ketté választják a melegfelvonulásra érkezett tiltakozókat, így felmorzsolhatják őket.

15.53 - Megdobálták a rendőröket

A Deák téren, az evangélikus templommal egy vonalban a rendőrök megpróbálták leválasztani a kordonról a tiltakozókat, mire azok megdobálták a rendőröket. Tudósítónk szerint lökdösődés alakult ki, két embert kiemeltek a tömegből.

15.48 - Ledöntötték a kordont

A Teréz körút és az Aradi utca találkozásánál mintegy 250-300 rendzavaró ledöntötte a budapesti melegfelvonulás biztosítására felállított kordont, de a rendőrök gyorsan visszaállították. A menetet megzavarni próbálók sörösdobozokkal, kóláspalackokkal dobálták meg és szidalmazták a rendőröket. (MTI)

15.45 - Megvannak a svédek

A Vörösmarty téren nagyobb csapat svéd szurkoló énekel, ők valószínűleg az esti meccsre jöttek (részletek itt).

15.43 - Ordítanak a Deák téren

A menet a József Attila utcában jár. A Deák téren álló tiltakozók ordítva szidják a felvonulás résztvevőit, előttük sok rohamrendőr áll, de tudosítónk szerint már mögöttük is felsorakoztak a rendőrök.

Forrás: MTI
Igazoltatás az Erzsébet téren - több képért az ellentüntetőkről kattintson a fotóra!

15.34 - Csúzli és verekedés

A főváros területén elrendelt fokozott ellenőrzés során eddig két embert állított elő a rendőrség - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton. Az egyik embert azért állították elő, mert közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, vadászcsúzlit tartott magánál, a másik személy pedig eltűnés miatt körözés hatálya alatt állt. Nem sokkal 14 óra előtt egy 20 fős csoport gyülekezett az Anker köznél, ahol szóváltásba keveredtek egy angol állampolgárral, majd megütötték. A rendőrök megfékezték a verekedést. (MTI)

15.33 - Győztek volna a szélsőségesek

Tudósítónk beszélt két felvonuló lánnyal. Azt mondták, hogy ha idén nem rendezték volna meg a menetet vagy kevesen jöttek volna el, azzal elismerték volna, hogy győztek a szélsőségesek.

15.32 - Turisták integetnek

A menet elhagyta az Oktogont. Az Operánál turisták integettek a felvonulóknak, a menetelők viszonozták a gesztust. Néhányan ablakokból üdvözlik a felvonulókat.

15.24 - Gyurcsány kiszállt

Gyurcsány Ferenc az Oktogonnál felesége és testőreik kíséretében elhagyta a menetet a földalatti Mexikói út irányába tartó megállója felé. A megálló le volt zárva.

15.19 - Nekiment a kordonnak

Az Oktogonnál tart a menet, az Aradi utcánál pár tucat tiltakozó és sok bámészkodó áll, sokan sípolnak és többen a melegeket szidják. Valaki nekiesett a kordonnak, szerette volna megbontani, de a rendőrök nem hagyták.

15.11 - Sólyom is ott van - képen

Földes Ádám, a TASZ jogvédő szervezet korábbi és a Transparency International jelenlegi munkatársa egy Sólyom László köztársasági elnököt ábrázoló képpel volnal. Azt mondta azért, hogy Sólyom is ott legyen. (Sólyom és a melegek viszonyáról itt olvashat bővebben.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézzen még több képet a felvonulásról - kattintson a fotóra!

15.08 - Ria-ria-hungária

A Deák téri villamosvégállomásnál rendőrsorfal áll. A környéken 50-100 tiltakozó áll elszórva. Többször felcsendült a "Ria-ria-hungária", a "szebb jövőt!" és a "mocskos buzik" skandálás. A rendőrségi kordon messze benyúlik a Deák térre, így a tiltakozók valószínűleg lemaradnak az Erzsébet térre tartó menetről.

15.00 - Nem kísérik a menetet

Tudósítónk szerint a menet útvonala mentén nem nagyon vannak ellentüntetők, a környező, kordonnal lezárt utcákban nincsenek tiltakozók.

14.53 - "Sokkal nagyobb a tét"

Egy 60 év körüli felvonuló azt mondta, nagyon elégedett, hogy ennyien eljöttek (tudósítónk szerint a tüntetők több mint ezren lehetnek). "Most sokkal nagyobb a tét" - utalat a tavalyi, az ellentüntetők támadása miatt botrányba fulladt felvonulásra, szerinte meg kell mutatni, hogy a melegek nem félnek a neonáciktól. A rendőri biztosításról azt mondta, nem az igazi kordonok között vonulni.

14.46 - Valaha példa értékű volt

A melegfelvonulás előtt az európai melegszervezetek két képviselője tartott beszédet. Azt mondták, Magyarország valamikor példa értékű hely volt a mozgalom számára, de az utóbbi években olyan folyamatok indultak be nálunk és egész Kelet-Európában, amelyek megkérdőjelezik az eddig elért eredményeket és veszélyesek.

14.35 - Elkezdődött

Tudósítónk szerint nem sokkal fél három után elkezdődtek a beszédek. A menetet egy kamion vezeti, amelyen elektronikus zene szól. A felvonulás résztvevőit rendőrök veszik körül minden oldalról.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
Nézzen még több képet a felvonulásról - kattintson a fotóra!

Előzmények

Szombaton tartják a Meleg Méltóság Menetét az Andrássy úton. A szervezők azt az ígéretet kapták a rendőröktől, hogy a résztvevők biztonságát garantálják, az utat a párhuzamos utcáknál lezárják, olyan távolságban, hogy a menet résztvevőit ne lehessen megdobálni. A menet délután kettőkor indul a Felvonulási térről és az Erzsébet térre tart.

Az Andrássy utat, a Városligeti fasort, a Hősök terét és a Műcsarnokot kordonokkal zárták le a délutáni melegfelvonulás miatt, a forgalomkorlátozások miatt sűrű a forgalom. Az MTI szerint 325 autót szállítottak el az Andrássy út lezárt részéről. A környéken nagy a rendőri készültség, a Hőrök terén pár méterenként sorakoznak rohamrendőrök. Az Andrássy út bejáratához buszokkal és csapatszállító kocsikkal több száz rendőr érkezett tudósítónk szerint, a Városligetben egy vízágyu és egy könnygázgránátvető terepjáró várakozik. A terület felett rendőrhelikopter kőröz.

Sok a szimpatizáns

Tudósítónk beszélt két osztrák fiatallal, akik elmondták, két busz érkezett Ausztriából. Ők nem melegek, hanem antifasiszták, akik hallották, hogy mi történt tavaly, ezért érezték fontosnak, hogy eljöjjenek. A helyszínen antifasiszta jelszavakat skandálnak. Az osztrákok tudósítónk szerint egy kb. 60 méter hosszú széles, szivárvány színű szalagot hoztak magukkal.

A felvonulók között ott van Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és felesége is. A felvonuláson megjelent Steiner Kristóf műsorvezető és Bauer Tamás egykori szabad demokrata országgyűlési képviselő is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézzen még több képet a felvonulásról - kattintson a fotóra!

Szigorú beengedés, pár hangoskodó

A menetre érkezők egyelőre pár százan lehetnek, ők a Dózsa György út mentén állnak.  Negyed 2-kor rendőrségi hangosbemondón jelezték, hogy hamarosan kezdik a beengedést a lezárt területre. Aki a meneten részt akar venni, azokat egyenként ellenőrzik, a táskákat is átvizsgálják. A menetre várakozók közé vegyült néhány tiltakozó is, egy nő fennhangon pocskondiázza a homoszexuálisokat. Néhány embert igazoltattak a Dózsa György úton.

Az Alkotmány utcánál, a Kossuth térrel szemben egy autó melletti hangszórókból nemzeti rock dübörög. Három férfi áll a hangszóróknál, rendőrök felügyelik őket - jelentette az [origo] tudósítója.

Lezárták az Andrássy utat

A rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt el szombat reggel 6 órától vasárnap reggel 6-ig az V., VI., VIII. és XIV. kerületben, hogy megelőzzék, illetve megakadályozzák a közbiztonságot veszélyeztető cselekményeket.

Az ellenőrzések részben azokat a kerületeket érintik, amelyeket a Meleg Méltóság Menete is érint. A rendőrség igazoltathat, átvizsgálhatja a ruházatot, járművüket, lefoglalhatja a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat, illetve megtilthatja azoknak a rendezvények, események helyszínére való bevitelét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézzen képeket a felvonulás előkészületeiről a képre kattintva!

A szombati vonulás miatt, délelőtt 11 órától lezárták az Andrássy utat, valamint az Erzsébet tér és a Hősök tere környékét. A 4-6-os villamosok 11 óra és előreláthatóan délután két óra között a Moszkva tér és a Nyugati pályaudvar, illetve a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér között járnak.

Ezután másfél órán át a Moszkva tér és a Nyugati pályaudvar között pótlóbuszok közlekednek majd a villamosok helyett. Várhatóan fél 4-től az Oktogonnál, a Nagymező utcánál és az Izabella utcánál már átengedik a BKV járműveit, de a lekordonozott területen le és felszállni nem lehet 5 óráig: a 4-6-os villamosok az Oktogonnál és az érintett trolibuszok az Andrássy útnál nem állhatnak meg.

A mentők a rendőrökhöz hasonló testpáncéllal felszerelve biztosítják a menetet.

Az ellentüntetők tavaly tojással és üvegekkel dobálták meg a felvonulókat, illetve rátámadtak a rendőrökre is. Az összecsapásokban 12 rendőr megsérült, 57 embert pedig előállítottak, köztük olyanokat, akiknél savakat tartalmazó üvegeket és gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat találtak. A felvonulás résztvevőit végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni az '56-osok teréről. Egy uniós országban ez megengedhetetlen - mondta Steigler Sándor, a rendezvény szervezője.

Ne sértsenek közízlést

A rendőrség idén arra kérte a szervezőket, figyeljenek arra, hogy "a menetben résztvevők tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely alkalmas lehet a közízlés megsértésére". Ha mégis ilyen történik, a rendőrök először a szervezőket fogják megkérni, hogy avatkozzanak közbe, és "intézkedjenek az általánosan elfogadottól eltérő magatartás abbahagyására".

A szervezők szerint ez a kérdés értelmezhetetlen, mert a közízlés fogalmát nem szabályozza törvény, ezért nem lehet tudni, mire gondol a rendőrség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK