Tanítási szünet lesz a H1N1-fertőzött csepeli iskolában

Vágólapra másolva!
Tanítás nem lesz, csak ügyeletet tartanak hétfőn abban a csepeli általános iskolában, ahol a H1N1 vírusa fertőzött meg több gyereket. Az ÁNTSZ pénteken fertőtlenítette az iskola területét. A hétvégén hét tanár is belázasodott.
Vágólapra másolva!

Hétfőn tanítási szünet lesz a csepeli ADU Oktatási központban, kedden viszont már várják az egészséges diákokat az iskolában - mondta vasárnap az intézmény vezérigazgatója, Sepsi Zsigmond. Sepsi azzal indokolta döntését: bár tudomásuk szerint péntekhez képest nincs több újinfluenzával fertőzött diák, 7 tanár belázasodott, ezért a biztonság kedvéért hétfőn csak ügyeletet tartanak a központban. A tanításmentes munkanapon az iskola alkalmazottai dolgoznak, a diákoknak viszont nem kell bemenniük.

Az ÁNTSZ péntek estére erősítette meg az iskolában az újinfluenza jelenlétét, az iskola területét fertőtlenítették. Szombaton az intézmény vezetője azt mondta: az újinfluenzával fertőzött gyerekek egyike sincs kórházban. Vasárnapra nem voltak Sepsinek új információi a gyerekek állapotáról, de tudomása szerint a beteg gyerekek száma nem nőtt.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos szombaton közölte: a fertőzés forrása az egyik diák lehetett, aki korábban az Egyesült Államokban járt. Falus szerint a tanuló még a tanévnyitó előtt találkozhatott néhány társával, így a keddi iskolakezdéskor már 3-4 gyerek együttesen adhatta tovább a többieknek a vírust. Péntekre már az iskola összes tanulójának egyharmada ment csak be tanításra, az iskola ekkor értesítette az ÁNTSZ-t.

Az iskolában eddig 110-en betegedtek meg, négy esetben a H1N1 új influenzavírust már kimutatták - mondta vasárnap Sepsi. A megbetegedések enyhe, közepes lefolyásúak. A szülőkkel pontos felmérést végeznek a megbetegedett tanulók állapotáról, és ennek alapján folytatják majd a munkát. Az intézmény vezetője szerint pánik nem tört ki, de a szülők komolyan veszik a fertőzést, és együttműködnek, a diákokat orvoshoz viszik.

Sepsi Zsigmond tájékoztatása szerint az Adu Vállalkozói Szakközép- és Szakiskola, Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Gimnázium nem önkormányzati, hanem alapítványi intézmény, ahová 14-22 éves korú diákok járnak. Az oktatási központnak három csepeli telephelye van, ám megbetegedéseket eddig csak a központi épületből jeleztek. Ennek azért van jelentősége, mert a kedd reggeli tanévnyitón nemcsak a Táncsics Mihály utca 78. alatti iskola 500 tanulója, hanem mind a 980 diák együtt volt, így akár ők is megfertőződhettek.

Az integrált oktatási intézmény két másik épülete az ugyancsak csepeli Koltói Anna utca 12. és a Szabadság utca 23. szám alatt van. A fertőzésben érintett központi épületben a szakközépiskolai és a gimnáziumi osztályok, a tantestület, az iskolai vezetés és az alapítványi központi apparátusa kapott helyet.