Hagyó étvágyáról szól az MSZP-sek szerint a BKV-botrány

Vágólapra másolva!
Túl rámenősen akart a fővárosi MSZP arca lenni Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és nem számított rá, hogy a párton kívül és a párton belül is megpróbálják elgáncsolni - ez a BKV-botrány tanulsága az [origo] által megkérdezett, különböző pártokhoz tartozó budapesti politikusok szerint. A Hagyó pozícióvesztésével végződő konfliktusba, a jövő évi fővárosi választási lista kevés biztos helyére és a főpolgármester-jelöltségre hajtó MSZP-sek is beszálltak.
Vágólapra másolva!

"Hagyó elkövette azt a hibát, hogy megjött az étvágya, és szeretett volna főpolgármester-jelölt lenni" - mondta az [origo]-nak a BKV botrányainak hátteréről egy névtelenséget kérő, befolyásos fővárosi MSZP-s képviselő. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes múlt hétfőn mondott le a BKV felügyeletéről, amit 2006 óta látott el. Lemondásakor arra hivatkozott, hogy a cég, végkielégítési ügyei miatt, folyamatos politikai támadások kereszttüzébe került, ezért felelős városvezetőként úgy látta helyesnek, ha távozik ebből a pozícióból.

Forrásaink szerint Hagyó és az őt támogató budapesti pártvezetés komoly presztízsveszteséget szenvedett a BKV-s botrányok, főként a végkielégítési ügyek miatt. Egy, a jelenlegi fővárosi vezetéssel nem szimpatizáló képviselő szerint ennek következménye volt például, hogy az országos választmány szombati ülésén Burány Sándor fővárosi (illetve Boldvai László nógrádi) elnök nem került be a párt jelenlegi legfontosabb testületébe, az országos választási bizottságba.

"Hagyó nem szokott hozzá ahhoz, hogy ha ő rászól valakire, az nem hunyászkodik meg, hanem visszaszól" - mondta a főpolgármester-helyettes és Kocsis István BKV-vezérigazgató közti konfliktusról egy befolyásos MSZP-s pártvezető munkatársa. Szerinte a fővárosi szocialisták hiába próbálták a jelenlegi menedzsment nyakába varrni a cég botrányos ügyeit, Kocsis visszatámadt, és végül Hagyón csattant az ostor.

A vezérigazgató állítólag magas helyről kapott támogatást. "A párharc úgy zajlott, hogy előbb a fővárosi vezetés megkapta a felhatalmazást a rendcsinálásra, akár személycserékre is, majd Szekeres Imre elnökhelyettes a háttérben biztosította Kocsist a támogatásáról" - állította az [origo]-nak az MSZP fővárosi szervezetének egyik, Hagyót támogató vezetője. Szerinte augusztus 7-én az országos elnökség előbb szabad kezet adott a budapestieknek, két nap múlva Szabó Zoltán parlamenti képviselő sajtótájékoztatón közölte, hogy Kocsis nem felelős a végkielégítési ügyben.

"Nyílik meg pálya"

Szocialista forrásaink egyetértettek abban, hogy a párton belüli küzdelmek egyik tétje a főpolgármester-jelölt kiválasztása. Az MSZP budapesti szervezetének - a maga által meghatározott menetrend szerint - decemberig kell eldöntenie, hogy kit kíván indítani 2010-ben a címért. Egy szocialista képviselő úgy fogalmazott: Hagyó gyengülésével a másik MSZP-s főpolgármester-helyettes, Horvát Csaba előtt "nyílik meg a pálya". Horváth először nem is tiltakozott, amikor Demszky rábízta a BKV felügyeletét, igaz, később Hagyóval együtt bejelentette, nem vállalja tovább főpolgármester-helyettesi feladatait, mert Demszky nem a koalíciós szerződésben szereplő módon jelölte ki őt a feladatra. A konfliktus azonban nem tartott sokáig, szombaton hivatalosan megkapta Horváth a BKV felügyeletét.

A konfliktus befolyásolhatja a parlamenti választásokra szánt fővárosi lista összetételét is. A budapesti szervezet már idén májusban - vagyis több mint egy évvel az országgyűlési választások előtt - elfogadta a területi listát, amelyen Lendvai Ildikó pártelnök és Burány Sándor után közvetlenül Hagyó következik, illetve lemaradt róla több, korábban befolyásos budapesti szocialista politikus (nem indul újra többek között Filló Pál, Csiha Judit és a korábbi főpolgármester-jelölt, Baráth Etele sem). 2006-ban Budapesten az MSZP 13 mandátumot szerzett a listáról, de jövőre várhatóan sokkal gyengébben szerepel majd, így felértékelődnek a listás helyek.

A fővárosi vezetéshez tartozó forrásunk szerint néhány, a listáról lemaradt politikusnak - konkrét neveket nem említett - az az érdeke, hogy változást kényszerítsen ki a budapesti elnökség összetételében. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy megváltoztathassák a fővárosi listát, illetve az elnökségnek kell megneveznie a lehetséges főpolgármester-jelöltet is.

Mindegy, ki veszít

Az [origo] által megkérdezett fővárosi MSZP-s politikusok szerint a konfliktust kívülről is gerjesztik. Például Demszky azzal, hogy kikényszerítette Hagyó lemondását a BKV felügyeletéről. Hasonlóan értékelték azt is, hogy a legutóbbi közgyűlésen két SZDSZ-es és két volt MDF-es képviselő kezdeményezésére a gazdasági bizottságtól ismét a közgyűléshez helyezték az önkormányzati cégek vezetőinek kinevezési és felmentési jogát (erről részletesen itt olvashat). A javaslatot jegyző négy képviselő egyike szerint a lépéssel az volt a céljuk, hogy fellépjenek a Hagyó-Mesterházy duó ellen (Mesterházy Ernő a főpolgármester legfontosabb tanácsadója, portréját itt olvashatja), és átlátható viszonyokat teremtsenek. A közgyűlés végül egy szinte azonos tartalmú, de a főpolgármester által jegyzett javaslatot fogadott el. Mivel Demszky ezt nem tudta megakadályozni, inkább az élére állt a kezdeményezésnek - mondta az eredeti javaslatot felvető egyik képviselő.

Több fővárosi MSZP-s forrásunk szerint feltűnő az is, hogy a Fidesz már egyáltalán nem támadja Demszkyt - aki már korábban bejelentette, hogy 2010-ben nem indul újra - és az SZDSZ-t, inkább a BKV-ra és Hagyóra tüzel. Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője hétfőn az MTV Nap-Kelte című reggeli műsorában egyenesen azt állította, Tarlós István fideszes frakcióvezető nemrég koalíciós ajánlatot tett Demszkynek, amikor az ötpárti egyeztetésen felajánlotta, hogy a Fidesz esetleg hajlandó lenne megszavazni a költségvetést.

Az [origo]-nak névtelenséget kérve nyilatkozó fővárosi fideszes politikusok szerint ez nem igaz, hiszen semmi értelme nem lenne magukra vállalni a felelőséget egy évvel a választások előtt. Egyikük úgy fogalmazott: csak egy esetben működnének együtt az SZDSZ-szel, ha a közgyűlés feloszlatásáról kellene szavazni, de ezt Demszkyék biztosan nem akarják. Az pedig nekik mindegy, hogy Hagyó, Horváth vagy Steiner szenved vereséget jövő ősszel a választáson - állította.