Vágólapra másolva!
Német neonácik és magyar hungaristák gyakorlatoztak egy Bőny külterületén működő kiképzőtáborban német és magyar sajtóhírek szerint. Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja, bár eddig nem kaptak bejelentést.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MTV Híradójának információit, melyek szerint Győr-Moson-Sopron megyében náci kiképzőtábor működött. Az m1 Híradó hétfői adásában számolt be arról, hogy Bőny külterületén működött egy fegyveres hungarista kiképzőtábor, ahol júliusban német neonácik is gyakorlatoztak. Az MTV felvételei szerint még mindig ki van függesztve a házirend, amely szerint a tábor területére melegek, zsidók és cigányok nem léphetnek be.

Bartha László, az NNI szóvivője szerint eddig nem kaptak bejelntést a táborról. A Junge Welt német újság arról írt, hogy szélsőséges csoportok egyik internetes oldalán, június végén figyelemfelhívó előzetes jelent meg a szélsőséges Magyar Nemzeti Arcvonal félkatonai táborában július 10-e és 14-e között sorra kerülő kiképzésről.

Az MTI munkatársa kedden Bőnyben találkozott a nem bejegyzett Magyar Nemzeti Arcvonal mozgalom vezetőjével. Györkös István - akit a kilenvenes évek elején közösség elleni izgatás, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt egy évre elítéltek - elismerte, hogy a tulajdonában lévő erdős területen szerveznek táborokat, de azt tagadta, hogy azon külfödiek, így német neonácik gyakorlatoztak volna. Állítása szerint lőszer helyett festékkel, vagy műanyag golyóval lőnek célra.

A tábor Bőny községtől légvonalban mindössze néhány kilométerre fekszik, a településen azonban mintha senki nem tudna működéséről. A község jegyzője közölte, neki nincs az ügyről információja, a helyi polgárőrség vezetője pedig csupán annyit hallott az ügyről, amennyi a "falusi szóbeszédből" tudható.

A Magyar Nemzeti Arcvonal a kilencvenes évek végén bukkant fel a magyar sajtóban: 1997-ben ez a szervezet tartotta az első megemlékezést Budapesten arról, hogy 1945. február 11-én többtízezer német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített Budai Várból.