Kitiltotta Ficót a balassagyarmati polgármester

2009.09.09. 11:23

Nyílt levelekkel bombázzák a csütörtökön Magyarországra érkező Robert Fico szlovák kormányfőt észak-magyarországi fideszes polgármesterek. A balassagyarmati városvezető nemkívánatos személynek minősítette a szlovák politikust, és a város elkerülésére szólította fel, a salgótarjáni pedig a két nép közötti jó viszony megrontásától óvja Ficót. A magyar kormányszóvivő közölte, Robert Fico bárhol, bármikor átlépheti a határt, és a kormány garantálja, hogy eljussson Szécsénybe, ahol Bajnai Gordon magyar miniszterelnökkel tárgyal majd.

Balassagyarmat vezetői arra kérik Robert Fico szlovák miniszterelnököt, más határátkelőhelyet válasszon, és kerülje el Balassagyarmatot, amikor csütörtökön a közeli Szécsénybe utazik, hogy találkozzón Bajnai Gordon magyar kormányfővel - áll az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levélben, melyet a Nógrád megyei város vezetői a szlovák nagykövetségre is elküldtek.

Medvácz Lajos, a város fideszes polgármestere és Csach Gábor, szintén fideszes alpolgármester indoklásként a magyar államfő Révkomáromból való kitiltására, a szlovákiai államnyelvtörvényre, valamint Balassagyarmat 1919-es, a csehszlovák katonaság által végrehajtott megszállására hivatkozik. Mindezek miatt Robert Ficót "nemkívánatos személynek" tekintik Balassagyarmaton - írták a városvezetők.

"Durva provokáció"

A polgármester és helyettese levelükben felidézik, hogy 1919 januárjában az akkoriban formálódó csehszlovák hatalom önhatalmúlag átlépte a demarkációs vonalat, megszállt több települést az Ipolyság-Losonc vasútvonal mentén, hogy délebbre tolja Csehszlovákia határát. A megszállókat véráldozatokkal verték ki 1919. január 29-én, Balassagyarmat emiatt viselheti a Civitas Fortissima (Legbátrabb Város) nevet, amit 2005-ben törvényben is megerősített az országgyűlés.

"Ön, miniszterelnök úr - hasonlóan az 1919-es törvénytelen megszállást elrendelő csehszlovák felelős vezetőkhöz - nemkívánatos személy Balassagyarmaton" - írták a városvezetők, akik szerint Balassagyarmat önkormányzata "durva provokációnak" és tiszteletlenségnek fogja tekinteni, ha Fico mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne Szécsénybe, vagy távozna onnan.

Bajnai Gordon és Robert Fico csütörtökön találkozik a Balassagyarmattól 20 kilométerre lévő Szécsényben. A megbeszélést a magyar kormányfő kezdeményezte a két ország közti feszültség csökkentése érdekében. Ha Fico figyelembe kívánná venni Balassagyarmat vezetőinek levelét, akkor az ipolytarnóci vagy a salgótarjáni határátkelőhelyet kellene választania.

Garantálják Fico útját

Erre azonban nem lesz szüksége, mivel Budai Bernadett kormányszóvivő közölte, a szlovák miniszterelnök magánszemélyként vagy hivatalos minőségben a schengeni szabályok szerint bármikor, bárhol átlépheti Magyarország határát, a magyar kormány ezt garantálja. A szóvivő szerint a balassagyarmati polgármester kérése ugyanazt a rossz szellemet idézi, amelyet Magyarország joggal kifogásolt Sólyom László államfő kitiltása kapcsán. A jelenlegi helyzetben szükségtelen a feszültség növelése - közölte a szóvivő.

A szlovák miniszterelnök védelmének biztosítása - beleértve az útvonal kijelölését is - a kormány kizárólagos jogkörébe tartozik, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban nincs feladatuk - közölte a Független Hírügynökséggel szerdán délután a Külügyminisztérium. A szlovák miniszterelnököt magyarországi tartózkodása során a nemzetközi jog alapján az úgynevezett védett személynek kijáró jogosultságok illetik meg. Ennek megfelelően a védelemhez szükséges eszközök kiválasztása és biztosítása - beleértve az útvonal kijelölését, a rendőri felvezetést is - a magyar kormány kizárólagos jogkörébe tartozik, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban nincs feladatuk - közölte a Külügy.

"Mondjon egy szlovák királyt"

Salgótarján polgármestere nyílt levélben kéri a szlovák miniszterelnököt, ne ismételje meg a XX. századi történelem legszégyenteljesebb fejezeteit, amikor a nagypolitika tönkre akarta tenni az emberek közti békességet. A fideszes Székyné Sztrémi Melinda - "néhány gondolat, amit Bajnai Gordontól sohasem fog hallani" mottóval írt nyílt levelet Robert Ficónak. Ebben többek között arról ír, hogy Salgótarjánban a legnagyobb békében élnek szlovákok és magyarok.

"Én sem kérek Öntől lehetetlent - például, hogy mondjon egy szlovák királyt -, ezért kérem, Ön se várja el a magyar nemzettől, hogy szó nélkül hagyjuk azt a súlyosan kirekesztő, magyarellenes nyelvtörvényt, ami az Ön és kormánya nevéhez fűződik. Nem is beszélve Sólyom László köztársasági elnök kitiltásáról" - írja.

"Csupán azt szeretnénk elérni, hogy ne Önökben keltsen sérelmet mindaz, amit velünk szemben elkövettek! Inkább legyenek büszkék közös történelmünkre, és ne - kisebbségi komplexusból táplálkozó - gyűlöletet érezzenek Magyarország és a szlovákiai magyarság iránt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK