Hiller zárathat be iskolákat országos H1N1-járvány esetén

Vágólapra másolva!
Bár több iskolában is felbukkant az új típusú influenza, az oktatási minisztérium egyelőre nem számít tömeges megbetegedésekre, ezért megelőző jelleggel nem zárnak be iskolákat. Ezt megerősítve a tiszti főorvos is közölte, hogy nem lehet egyelőre járványról beszélni. Az OKM közölte az [origo]-val, hogy a megbetegedések miatt rendkívüli oktatási szünetet az intézmény vezetője, iskolák bezárását a jegyző, a tiszti főorvos, vagy országos járvány esetén az oktatási miniszter rendelheti el.
Vágólapra másolva!

Több iskolában is felbukkant az elmúlt napokban a H1N1-es új típusú influenza vírus: pénteken egy csepeli iskolában mutattak ki tömeges fertőzést, hétvégén az ELTE gólyatáborában betegedtek meg hallgatók, majd szerdán a tiszti főorvos bejelentette, hogy egy újabb iskola 12 diákja is elkapta a vírust. A vírus tömeges elterjedését október közepére várják.

Se területi, se régiós járványról nem lehet beszélni az utóbbi napok influenzás megbetegedései után, de több kisebb járványgóc van a fővárosban - mondta el Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdán. A vírus magyarországi megjelenése óta 2000 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Ahhoz, hogy országos járványról lehessen beszélni, 20 ezer embernek kellene nagyjából egy időben megbetegednie - tette hozzá Falus.

A tiszti főorvos elmondta azt is, nem kell minden betegtől mintát venni ahhoz, hogy tömeges megbetegedések esetén kijelenthessék a szakemberek: egy bizonyos vírus betegítette meg a tüneteket mutató embereket.

Mi lesz a sulikban, ha kitör a járvány?

"Az Oktatási és Kultúrális Minisztérium a pandémiás időszak feladatainak végrehajtására intézkedési tervet dolgozott ki" - válaszolta a tárca az [origo] kérdésére, miszerint mi a forgatókönyv, ha további iskolákban is kimutatják a vírust. A tervet nem részletezték, a minisztérium a közoktatási törvényre hivatkozott, amely alapján az iskola vezetője járvány esetén rendkívüli szünetet rendelhet el, értesítve erről az intézmény fenntartóját.

Az oktatási intézmények bezárását egy 1998-as népjóléti miniszteri rendelet szabályozza - közölte a minisztérium. A rendelet szerint járvány esetén az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kistérségi intézete dönt az óvodák, általános iskolák, bentlakásos intézetek működésének felfüggesztéséről. Az ÁNTSZ regionális intézete zárhatja be járvány idején a középiskolákat, szakmunkásképzőket, tanműhelyeket és nevelőotthonokat is. Az országos tiszti főorvos hatáskörébe az egyetemek, főiskolák és ezek kollégiumai tartoznak, így ezekről ő dönt, ha járvány törne ki.

Rendkívüli helyzetben a fővárosi és megyei főjegyzők, illetve a települési jegyzők teljes oktatási szünetet rendelhetnek el, erről értesíteni kell az oktatási minisztert is. Országos járvány esetén pedig Hiller István oktatási miniszter hozhat határozatot az iskolák bezárásáról. A rendkívüli szünet esetén a kieső tanítási napokat azzal pótolnák, hogy bevezetnék a hatnapos oktatási hetet.

Az OKM szerint kétféle iskolabezárás lehetsége: előzetes, proaktív bezárást a fertőzés megakadályozása érdekében alkalmaznák, a reaktívot pedig akkor, ha már terjed a betegség. A tárca egyelőre nem tervezik az oktatási intézmények előzetes bezárását. "Jelenleg megítélésünk szerint nem indokolt az iskolák országos szintű bezárásának elrendelése" - áll válaszukban.

Iskolabezárások külföldön

A H1N1-járvány kitörésekor idén tavasszal Mexikóváros összes iskoláját bezárták, majd a vírus továbbterjedése miatt májusban már az Egyesült Államokban is több mint 400 oktatási intézmény volt zárva, így 245 ezer diák maradt otthon. Május 19-ig majdnem kétezer iskolát zártak be Japánban. Június 11-én a németországi Düsseldorf japán iskoláját kellett egy hétre bezárni, mert 27 diák betegedett meg. Június 22-én pedig Párizsban zártak be egy általános iskolát és egy óvodát egy fertőzött kislány miatt.