Pénzbírságot kapott a halott kismamáért egy siófoki orvos

Vágólapra másolva!
Egymilliós pénzbüntetésre ítéltek egy siófoki orvost, akinek 2005-ben meghalt egy terhes páciense. A nőnek méhen kívüli terhessége volt, az orvos azonban ezt nem vette észre, és nem végeztette el a kiszűrésére hivatott vizsgálatokat sem. Az ítélet szerint nem biztos, hogy az asszonyt meg lehetett volna menteni, de az orvos így is veszélyeztette páciense életét.
Vágólapra másolva!

Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a szakorvosi tevékenységtől a Kaposvári Városi Bíróság szerdán azt a siófoki orvost, aki nem ismert fel egy méhen kívüli terhességet, emiatt páciense, egy 26 éves ádándi nő meghalt. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság szerint az orvos, aki cisztának vélte a hasűri terhességet, nem járt el elég körültekintően, amikor a szokásos ultrahang vizsgálatok mellett nem kért speciális diagnosztikus vizsgálatokat. Az asszony 2005 januárjában kereste fel az orvost, aki megállapította a terhességet. A kismama ezt követően tünetmentes volt, április elején azonban rosszul lett és percek alatt elvérzett.

A bíróság szerint azt nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a kismama életét meg lehetett volna menteni, ha elvégzik a diagnosztikus vizsgálatokat, mivel ezt a ritka rendellenességet így is csak az esetek felében tudják megállapítani. Az viszont bizonyos, hogy az orvos nem tanúsított kellő gondosságot és körültekintést, esélyt sem adott a helyes diagnózis felállítására.

Az orvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért ítélték el. Az ügyészség súlyosításért és felfüggesztett börtönbüntetésért, a védelem felmentésért fellebbezett.