Bajnai: Nem szabad lemenni kutyába

2009.09.10. 9:16

Magyarország nem követhet el ugyanolyan hibát, mint ami miatt joggal kritizálta Szlovákiát - mondta Bajnai Gordon arról, hogy a balassagyarmati polgármester nem kívánatos személynek minősítette Robert Fico szlovák miniszterelnököt csütörtöki látogatása előtt. Bajnai nem gondolja, hogy minden egy csapásra megoldódik, de bízik az előrelépésben.

Butaságnak és felelőtlenség, hogy a balassagyarmati  polgármester nemkívánatos személynek minősítette Robert Fico szlovák kormányfőt - mondta Bajnai Gordon a Magyar Rádiónak adott interjúban.

Bajnai szerint "nem szabad lemenni kutyába", Magyarország nem kérdőjelezheti meg a schengeni szabad határátlépést az európai polgárok, közjogi méltóságok esetében, nem követhet el olyan hibát, amely miatt joggal kritizálta Szlovákiát, amikor kitiltotta területéről Sólyom László köztársasági elnököt.

A kormányfő szerint általában is felelőtlenség, ha valaki szimbolikus cselekedetekkel hiszterizálni akarja a közvéleményt. Szerinte az önkormányzatoknak a saját területükön vannak feladataik, ezek közé nem tartozik, hogy államközi ügyeket rendezzenek, feszültséget gerjesszenek a külpolitikában.

Bajnai szerint van esélyt arra, hogy eredményt érjenek el a szlovák miniszterelnökkel csütörtök délutánra, Szécsényben tervezett találkozójukon. Nem gondolja, hogy egy csapásra minden megoldódik, de bízik az előrelépésben. Konkrét javaslatokkal érkezik a találkozóra, de ezekről csak annyit mondott, arra tesz javaslatokat, miként lehetne elérni, hogy javuljon a viszony a két ország között, és javuljon mindkét országban az ott élő kisebbségek helyzete. A szlovák nyelvtörvény ügy Bajnai szerint megkerülhetetlen, mivel éppen emiatt jutott mélypontra a két ország viszonya.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK