Fokozott rendőri ellenőrzés a Bajnai-Fico találkozó előtt

Vágólapra másolva!
Szécsényben találkozik Bajnai Gordon és Robert Fico csütörtökön. A rendőrség fokozott ellenőrzéssel készül, autókat, csomagokat vizsgálhatnak át. Fico biztosítása a kormány kizárólagos jogköre.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön találkozik a Nógrád megyei Szécsényben Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök. A megyében reggel 6 és este 18 óra között a rendőrség fokozott ellenőrzét tart. A rendőrség átvizsgálhat épületeket, autókat, csomagokat, a kijelölt helyeken pedig - hogy melyek ezek, azt nem hozták nyilvánosságra - átvizsgálhatják a belépők ruházatát, lefoglalhatnak, olyan eszközöket, anyagokat, amelyeket veszélyesnek ítélnek. A megye egész területén forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra lehet számítani.

Balassagyarmat alpolgármestere korábban azt mondta, hogy nemkívánatos személynek tekintik a szlovák miniszterelnököt. Robert Fico védelmének biztosítása - beleértve az útvonal kijelölését is - a kormány kizárólagos jogkörébe tartozik, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban nincs feladatuk - közölte a Független Hírügynökséggel a Külügyminisztérium.

Bajnai Gordon hétfőn cikket jelentett meg a szlovák Sme és az Új Szó című újságokban, amelyekben azt írta "a problémamegoldás, az akadálymentesítés és a továbblépés" kell, hogy a találkozó célja legyen. Azt javasolt, hogy "emeljék vissza az európai normák szintjére a vitatott államnyelvtörvényt", és kezdeményezi a Komárom mellett az M1-esre kötő négysávos Duna-híd, illetve az Ipoly-hidak megépítését, valamint azt, hogy a két ország állapodjon meg a Kassa-Miskolc útvonal átadásának időpontjáról.

Javasolja azt is, hogy Magyarország és Szlovákia működjön együtt a mindkét országban erőre kapó militáns nacionalizmus, romaellenesség és antiszemitizmus megfékezésében, valamint rendszeresen tartson közös kormányülést, hasonlóan az Ausztriával, Horvátországgal, Romániával és Szlovéniával kialakított sikeres magyar gyakorlathoz.

Bajnai Gordon a civil kapcsolatok erősítése érdekében azt indítványozza, hogy hozzák létre a Magyar-Szlovák Együttműködés Tanácsát, amely a két ország neves közéleti személyiségeiből állna, és amelynek működését közösen finanszíroznák és segítenék. A magyar kormányfő szerint Magyar-Szlovák Együttműködési Alap finanszírozhatná pályázati rendszerben az együttműködési projekteket.

A TV2-nek szerdán a miniszterelnök úgy nyilatkozott, ha nem sikerül közös nevezőre jutnia Robert Ficóval, akkor is menni kell tovább.

A magyar kormányfő augusztus 28-án kezdeményezte az egyeztetést Robert Ficóval, mert a kormányfő szerint a két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott.