Pokorninak bocsánatot kell kérnie Szilvásytól

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltánnak bocsánatot kell kérnie Szilvásy Györgytől, viszont nem kell kártérítést fizetnie - így döntött a Fővárosi Bíróság csütörtökön. Az elsőfokú ítélet szerint Szilvásy nem fenyegette meg 2007-ben a HVG Online szerkesztőjét, ezért az őt ezzel meggyanúsító Pokorni megsértette a jó hírnevét.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság csütörtökön hozott nem jogerős ítéletében arra kötelezte Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét, hogy sajtótájékoztatón "fejezze ki sajnálkozását" amiért megsértette Szilvásy György volt titokminiszter jó hírnevét. A bíróság viszont elutasította Szilvásy keresetét, amelyben egy millió forint nem vagyoni kártérítést követelt Pokornitól.

A bíróság szerint Pokorni 2007. október 3-án tartott sajtótájékoztatóján valótlanul állította, hogy Szilvásy arra utasította titkárát, fenyegesse meg a HVG Online szerkesztőjét. A Fidesz alelnöke az mondta: Szilvásy telefonon fenyegetve próbálta rávenni a Hvg.hu-nak nyilatkozó Topolánszky Ákost véleménye elhallgatására, valamint munkatársával felhívatta Hirschler Richárdot, a hírportál vezetőjét. (Topolánszky, az ifjúsági minisztérium volt államtitkára 2007 szeptemberében a HVG-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy miként utasították tárcáját egyes döntéseknél MSZP-s politikusok.)

Az ítélet szerint Pokorni valótlan állításával megsértette Szilvásy jó hírnévhez fűződő jogait. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.