Medián: nemzeti egység Pozsony lépései ellen

Vágólapra másolva!
A Fidesz, az MSZP és a Jobbik szavazói egyetértenek abban, hogy a magyar államnak fel kell lépnie a szlovákiai nyelvtörvény ellen a Medián felmérése szerint. Az MSZP-szavazók puhább, a Fidesz- és Jobbik támogatók keményebb fellépést tartanának helyesnek.
Vágólapra másolva!

A magyar államfő feltartóztatása és a módosított szlovák nyelvtörvény éles reakciókat váltott ki a közvéleményben a Medián felmérése szerint - írja a Népszabadság. A helyzet megítélésében nincs, csak a megoldási lehetőségekkel kapcsolatban van véleménykülönbség a szavazótáborok között.

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik szavazóinak döntő többsége egyetért abban, hogy a magyar államnak fel kell lépnie a szlovákiai nyelvtörvény ellen, és Szlovákiának bocsánatot kell kérnie a Sólyom Lászlóval történtek miatt. Az MSZP-szavazók ugyanakkor puhább, a Fidesz- és Jobbik támogatók pedig keményebb fellépést tartanának helyesnek a magyar kormánytól. Ha van közös ellenség, egyből összeáll a nemzeti egység - írja a Népszabadság a felmérésről.

A megkérdezettek túlnyomó többsége mindkét eseményről hallott, a nyelvtörvényről 71 százalék mondta azt, hogy "elsősorban a szlovákiai magyarok ellen irányul", és csak minden ötödik válaszadó ítélte úgy, hogy inkább "a szlovák nyelvhasználatot igyekszik védeni". A válaszadók bő háromnegyedét felháborította, hogy Sólyom László nem léphetett be Szlovákia területére.