Orbán szerint az EU fellépése nem pótolja a magyar választ

Vágólapra másolva!
Orván Viktor szerint a szlovák-magyar konfliktusban az Európai Unió fellépése nem pótolhatja az egyértelmű és erőteljes magyar választ. A Fidesz elnöke szerint Magyarország jelenleg olyan gyenge országnak, amellyel mindent meg lehet tenni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió fellépése, amely valószínűleg hosszú jogi procedúrát jelent majd, nem pótolhatja az egyértelmű és erőteljes magyar választ - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtökön Brüsszelben.

A Fidesz elnöke azt mondta: van európai vonatkozása a konfliktusnak, de azt is meg kell érteni, hogy "az Európai Unió nem óvó bácsi, ahová el lehet szaladni, ha az egyik játszótársunk kibabrált velünk".

"A bajok gyökere ott van, hogy ma Magyarország olyan gyenge országnak tűnik a kívülálló számára is, amellyel mindent meg lehet tenni" - jelentette ki. A köztársasági elnökön keresztül végül is az egész országból gúnyt űztek - utalt arra, hogy augusztus 21-én nem engedték be Szlovákiába Sólyom Lászlót.

A szécsényi kormányfői találkozótól - mondta - nem vár semmit. "Az egyik oldalon egy olyan kormány képviselője áll, amely az európai normákra és törvényekre fittyet hány, a másik oldalon pedig egy átmeneti, felhatalmazás nélküli miniszterelnök tárgyal" - mondta. (A találkozóról szóló cikkünket itt olvashatja el.)

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa szeptember elején azt közölte: visszaélésekre is lehetőséget ad a nyelvhasználatot pénzbírsággal korlátozó szlovák államnyelvtörvény. Knut Vollebaek jogilag nem kifogásolta ugyan a törvényt, de több kényes pontot is talált benne, amelyek alapján azt javasolta a szlovák kormánynak, hogy gondolják újra a jogszabályt, mert az aggályos. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)