Rossz oltást adtak a diákoknak egy hajdú-bihari iskolában

Vágólapra másolva!
Összekeverték a hatodikosoknak és a nyolcadikosoknak szánt védőoltásokat a védőnők a Hajdú-Bihar megyei Ebes iskolájában. A hibát csak az után vették észre, hogy a hatodikosok megkapták a rossz oltást, a gyerekeknek ezért egy másik vakcinát is be kellett adni. A diákoknak nem lett bajuk a dupla oltás miatt.
Vágólapra másolva!

Hibázott az egészségügyi személyzet, amikor a múlt pénteken összecserélték a hatodik és a nyolcadik évfolyamosok oltóanyagait a Hajdú-Bihar megyei Ebesen. A hatodikosoknak az országos védőoltási program részeként kanyaró-rubeola-mumpsz elleni vakcinát kellett volna beadni, de tévedésből a végzősöknek szánt hepatitis B ellen is beoltották őket.

A védőnők összekeverték az előkészített fecskendőket tartalmazó tálcákat - mondta csütörtökön Galgóczi Mihály, Ebes polgármestere. A hibáról az önkormányzat még a beoltás napján, a múlt pénteken levélben tájékoztatta az érintett szülőket. A két oltás egyidejű beadása a szakemberek véleménye szerint ugyan nem jelentett veszélyt a gyerekekre, de a tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy hasonló hibák máskor ne fordulhassanak elő. A beoltott 34 gyerek közül rosszullétre, bőrpirosodásra eddig senki sem panaszkodott.

A tévedésért felelős orvos és a védőnők ma is dolgoztak, Dr. Lehel Ferenc térségi tiszti főorvos szerint nem fogják felfüggeszteni őket, mert az eset nem tűnik olyan súlyú szakmai hibának. Ettől függetlenül a végleges vizsgálat eredményét közölik a munkáltatóval, és ő saját hatáskörében dönthet majd, hogy milyen eljárást indít a hibázó védőnőkkel szemben - közölte.

A vizsgálat eredményét a jövő hétre ígérte a térségi tiszti főorvos. A munkáltató önkormányzat, akár fegyelmit is adhat, a tisztiorvosi szolgálat pedig írásban figyelmeztethet a gondosabb munkavégzésre. Az önkormányzat az eset részletes kivizsgálása után valamennyi szülőt tájékoztatni fogja - közölte a polgármester. A nyolcadikosok egyébként még pénteken megkapták a saját hepatitis B elleni oltásukat.