A nyitva hagyott házakba surrannak be azok az utazó tolvajok, akik az utóbbi napokban többször is kiraboltak idős embereket az Őrség falvaiban. A településeket kocsival járó csoport csak az elmúlt két napban közel 5 millió forintot vitt el két házból.

Besurranó, "utazó" tolvajok bukkantak fel az őrségi falvakban, akik közel ötmillió forint készpénzt vittek el idős emberek házaiból az elmúlt két napban - közölte a Körmendi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője csütörtökön.

Felsőjánosfán szerdán a nyitva hagyott ajtón surrantak be a házba, és mire a ház tulajdonose, egy idős asszony felfigyelt az idegenekre, azok már a lakásban talált egymillió forinttal elmenekültek. A hét elején pedig egy szalafői házból vittek el 3,6 millió forintot, itt a ház környékén, egy könnyen fellehető helyen elhelyezett kulccsal jutottak be a tolvajok.

A rendőrség szerint az elkövetők többnyire azonos szisztéma szerint "dolgoznak": a terepszemle után három-négyfős csoportban, autóval érkeznek a falvakba. Egy társuk a kiszemelt háztól kicsit távolabb várakozik, míg a többiek - férfiak, nők - bemennek a nyitva hagyott házakba.

Ha a tulajdonos otthon van, akkor gáz-, víz,- vagy áramszolgáltató alkalmazottjának adják ki magukat, vagy vízkérés ürügyén jutnak be a házakba. A lakásban elterelik az idős emberek figyelmét és ellopják a több év alatt összerakott készpénzüket.

Az elkövetők - többnyire többszörösen büntetett személyek - jól ismerik a helyi lakosok pénztárolási szokásait is - véli a rendőrség. A nyomozók arra kéri a lakosságot, ha lakókörnyezetükben idegen, feltűnően lassan cirkáló, vagy várakozó személygépkocsit, vagy gyanús idegeneket látnak házakba, udvarokba bemenni, akkor értesítsék a rendőrséget.

Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett a Körmendi Rendőrkapitányságra, hogy ismeretlen gépkocsik jelentek meg az őrségi falvakban, de az utazók, miután a környéken élők felfigyeltek rájuk, azonnal el is menekültek.