Hivatalosan is lemondott Fodor Gábor

2009.09.11. 13:42

Benyújtotta lemondását képviselői mandátumáról Fodor Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke. A politikus az SZDSZ kudarcával végződött EP-választás miatt mondott le a pártelnökségről és a képviselői székéről is. Fodor egy rövid megszakítással a rendszerváltás óta tagja volt a parlamentnek, most azt mondta, becsületbeli okokból nem tudja folytatni.

Hivatalosan is lemondott képviselői mandátumáról Fodor Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke. A távozó képviselő pénteken adta át az ezzel kapcsolatos iratokat Szili Katalinnak az Országgyűlés szintén leköszönő elnökének. A házelnökkel folytatott megbeszélése után Fodor azt mondta: szeptember 14-i hatállyal mond le a mandátumáról.

Döntése hátteréről a politikus azt mondta: számára vállalhatatlan, hogy ma Magyarországon nincs párbeszéd, együttműködés és összefogás, és bár hivatásától kell megválnia, "becsületbeli okok" miatt most nem tudja azt folytatni. Korábban Fodor azzal indokolta lemondását, hogy nem kíván olyan frakcióban dolgozni, amelynek vezetője (Kóka János, Fodor korábbi riválisa) a párt szétverésén dolgozik. Az MTI kérdésére azonban azt mondta: nem lép ki az SZDSZ-ből.

Fodor Gábor a június 7-i, a szabad demokraták kudarcával végződött európai parlamenti választás után ajánlotta fel lemondását a pártelnökségről, majd július 10-én bejelentette, hogy a parlamentből is távozik. A politikus a rendszerváltás idején alapító tagja volt a Fidesznek, de 1993-ban - miután alulmaradt Orbán Viktorral szemben - kilépett a pártból, és visszaadta képviselői madátumát is. 1994-ben az SZDSZ színeiben lett újra újra képviselő.

Többször is jelöltette magát az SZDSZ elnökévé: 2005-ben Kuncze Gáborral szemben maradt alul, majd 2007-ben - rendkívül szoros versenyben - Kóka János győzte le. Pártja ezután környezetvédelmi miniszternek jelölte, ezt a posztot 2007 májusától 2008 áprilisáig töltötte be. Miután a 2007-es elnökválasztás eredményét állítólagos szabálytalanságok miatt megkérdőjelezték, a 2008. június 7-én tartott rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen az SZDSZ elnökévé választották.

KAPCSOLÓDÓ CIKK