Hibás bizonyítékra hivatkoznak Rohác védői

Megkérdőjelezik a védők a gyilkossági kísérlettel vádolt Jozef Rohác elleni legfontosabb bizonyíték, a részleges ujjlenyomat hitelességét - írja a Magyar Nemzet. Az 1990-es években készült szakértői véleményt ma már nem lehet újra ellenőrizni, mivel a bomba burkolata, illetve a Szlovákiából kapott dokumentumok eltűntek.

Megszűnhet az eljárás a gyilkossági kísérlettel vádolt - de több más, az 1990-es években elkövetett robbantásos merénylettel is összefüggésbe hozott - Jozef Rohác ellen - írja a szlovák férfi védőire hivatkozva a Magyar Nemzet pénteki száma. Az ügyvédek ugyanis megkérdőjelezik a legfontosabb bizonyíték, a bombán talált részleges ujjlenyomat hitelességét.

A vád szerint Rohác 1997-ben megpróbálta felrobbantani Seres Zoltán vállalkozó kocsiját, de a plasztikbomba leesett az autóról. A robbanószerkezetet borító műanyag doboz belsejében a nyomozók egy töredékes ujjlenyomatot találtak, amiről - a Szlovákiából kapott adatok alapján - azt állapították meg, hogy a korábban többször is büntetett férfié.

Baranyi Róbert, Rohác védője a lapnak azt mondta, az igazságügyi szakértő jelentése szokatlanul rövid, például nem részletezi, honnan kapta a mintát a szakértő, illetve nem veti össze a Szlovákiából kapott leírásokkal. A lap szerint az ujjlenyomat hitelességét ma már nem lehet ellenőrizni, mivel a burkolat és a Szlovákiából kapott dokumentumok még a rendőrségi vizsgálat elején eltűntek.

Rohác ellen július 17-én emelet vádat az ügyészség, de a bíróság még nem döntött arról, hogy elegendőnek találja-e a Budapesti Rendőr-főkapitányság által beszerzett bizonyítékokat. Rohácot egyébként a Nemzeti Nyomozó iroda egyébként az Aranykéz utcai, 4 halálos áldozatot követelő, 1998-as robbantás ügyében is kihallgatta volna ki, de a férfi egyszer sem tett vallomást.

Rohácot február közepén hozták Magyarországra, előtte a cseh hatóságok tartották fogva. A férfi több mint egy évtizeden át bujkált, míg tavaly október 27-én egy közúti ellenőrzés során lebukott Prágában. Elfogása óta a prágai Pankrác börtönben őrizték. A prágai városi bíróság december elején döntött úgy, hogy kiadható Magyarországnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK