Vágólapra másolva!
Kigyulladt a mátészalkai autótükörgyár iparcsarnoka, az épület vasárnap este 3600 négyzetméteren égett. A tűzhöz a legmagasabb fokú riasztással vonultak ki a tűzoltók, a lángokat sikerült körülhatárolni, de  az oltás és az utómunkálatok hétfő reggelig is eltarthatnak.
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy mátészalkai gyár telephelyén vasárnap, az üzem területén egy 3.600 négyzetméteres csarnok és egy raktár kapott lángra - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletes tisztje. A lángoló épületekhez a helyi tűzoltók mellett a nyíregyházi, a kisvárdai és a nyírbátori egységeket is riasztották. Az oltás közben egy tűzoltó könnyebben megsérült, a jobb kezét vágta meg egy ráhulló üvegtábla, őt kórházba szállították.

A tűzoltók a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást rendelték el - közölte a megyei katasztrófavédelem és a Mátészalkai Tűzoltóság. A tűzoltókhoz vasárnap délután negyed 6 körül érkezett a riasztás, hogy lángokban áll az üzemcsarnok és a raktárépület. A tűz 3600 négyzetméteren pusztított, az oltáshoz több kocsival összesen 45 tűzoltó vonult ki, és 15 vízsugárral folyik az oltás - mondta az [origo]-nak a helyszínről Pernyák Sándor megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Az MTI információja szerint a tűz a mátészalkai autótükörgyár telephelyén keletkezett, az [origo]-nak Pernyák Sándor megerősítette, hogy egy tükörüzemről van szó. A Független Hírügynökség információi szerint egy ideig fennállt a veszélye, hogy a hőterhelés miatt a csarnok összeomlik. Az [origo]-nak a megyei katasztrófavédelem nem sokkal este fél nyolc után azt mondta, hogy a tüzet sikerült körülhatárolni, az már nem terjed tovább, de még rengeteg munka van vele. A helyszíni beszámolók szerint a füst már kilométerekről is látszott.

A katasztrófavédelmi igazgató éjjel fél 10-kor az [origo]-nak azt mondta, hogy még mindig 5-ös fokozatú riasztást tartanak fenn, és mintegy 500 négyzetméteren vannak "izzások" a csarnok tetőszerkezetében. A tűzoltási és egyéb munkák szerinte hétfő reggelig is eltarthatnak. "A tetőszerkezetet meg kell bontani, mert nagyon nehezen megközelíthetőek az égő részek" - mondta, hozzátéve, hogy ehhez nagyon sok tűzoltóra lenne szükség. Erősítésre ugyanakkor nem nagyon számíthatnak, mivel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye más területein a tűzeset idején heves viharok voltak, és ott is szükség van a tűzoltókra.

Forrás: MTI

A legnagyobb tükörgyár lett volna

Az érintett mátészalkai autótükörgyár gazdasági igazgatója, Fluk Zoltánné vasárnap este közölte, hogy az üzem dolgozói közül senki sem sérült meg. A tűz keletkezési okát - jegyezte meg - nem ismerik, a tűzoltóság vizsgálatától remélik annak tisztázását.

A gazdasági igazgató azt mondta, hogy a tűzkárt szenvedett telephely dolgozóit az épen maradt másik mátészalkai gyárrészbe várják hétfőn: a dolgozók itt fognak tájékoztatást kapni foglalkoztatásuk további lehetőségéről. A német Flabeg cégcsoportnak két telephelye van Mátészalkán, ezek egyikében pusztított a tűz. A gyárépület teljes terjedelmében égett.

Fluk Zoltánné szerint hétfőn tájékoztatják a megrendelőket is arról, hogy a Flabeg cégcsoport rövid- és hosszú távon hogyan tudja teljesíteni a termékszállításokat.

A mátészalkai autótükörgyár üzemeltetője, a Flabeg Kft 2007 októberében kapott több mint 88 millió forintos támogatást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ), hogy 2009. szeptember 30-ig Európa legnagyobb autótükörgyárát hozza létre a meglévő üzem bővítésével - olvasható az NFÜ honlapján. Eszerint a tűz alig több mint két héttel a beruházás befejezési határideje előtt ütött ki a gyár csarnokában.