Időt kapott a sajókazai iskolakerülők anyja

Vágólapra másolva!
Haladékot kapott a sajókazai iskolakerülő gyerekek édesanyja: nem kell börtönbe vonulnia addig, amíg kegyelmi kérvényét el nem bírálják. A hatgyerekes családban az apát és az anyát is börtönre ítélték, mert két nagyobbik gyerekük kerülte az iskolát. A szülők nevében a TASZ kért kegyelmet az államfőtől.
Vágólapra másolva!

Elhalasztotta a büntetés végrehajtását a kegyelmi kérelem elbírálásáig Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter annak a sajókazai anyának az ügyében, akinek két gyereke nem járt rendszeresen iskolába. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) azt közölte: megérkezett hozzájuk a sajókazai ügy iratainak egy része. Ezeka miniszter "emberiességi szempontokat figyelembe véve, a csecsemőkorú gyermek ellátása érdekében, az édesanya büntetésének végrehajtását a kegyelmi kérelem elbírálásáig elhalasztotta".

A sajókazai család sorsáról először a Népszabadság írt. A lap szerint egy sajókazai anyát és apát is elítéltek kiskorú veszélyeztetése miatt. Az anyának és az apának a másodfokú ítélet szerint 16 hónapra kell börtönbe mennie, mert két nagyobbik gyerekük kerülte az iskolát. A családban hat gyerek van, közülük egy még csecsemő, három rendszeresen jár iskolába. A két idősebbnél merültek fel a gondok, még akkor, amikor alsó tagozatosok voltak: rendszeresen elindultak az iskolába, de nem érkeztek meg vagy a szünetben ellógtak.

A Népszabadság szerint egyedülálló, hogy az apa és az anya is letöltendő börtönt kapott. A szülők ügyében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be kegyelmi kérvényt Sólyom László köztársasági elnöknek. A TASZ szerint nem a szülők kötelességszegése miatt hiányzott sokat igazolatlanul a két gyerek, hanem azért, mert folyamatosan nagyon rosszul érezték magukat az iskolában.