Havi 8,1 milliót is fizetnek a BKV-nál

Vágólapra másolva!
Havi 8,1 millió forintot keres a DBR Metró Projektigazgatóság vezetője, Klados Gusztáv - derül ki a BKV honlapján közzétett adatokból. Kocsis István, a közlekedési cég vezetője 1,5 millió forintot kap egy hónapban. A vezetői fizetéseket egy kormányrendelet miatt kell kedden közzétenniük az állami és önkormányzati cégeknek - részben a BKV végkielégítési botránya következtében.
Vágólapra másolva!

Kedd délutánra közzétette honlapján a BKV vezetői fizetésének részleteit. Az állami és önkormányzati cégeknek kormányrendelet írja elő, hogy szeptember 15-ig, keddig honlapjukon nyilvánosságra hozzák vezetőik, illetve a felügyelőbizottságok tagjainak fizetését.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a közzétett lista szerint havi 1,5 millió forintot keres, amelyhez 150 százalékos prémium jár. Végkielégítésként - amennyiben távoznia kellene - összesen 14 havi fizetését kaphatná meg. Két vezérigazgató-helyettes - Bolla Tibor és Mihálszky Gábor - havonként 1 255 000 forintot kap, míg Takács Péter vezérigazgató-helyettes 1 108 000 forintot keres. Nekik 12, illetve 14 havi átlagbér járna végkielégítésként.

A BKV-nál messze a legmagasabb fizetést Klados Gusztáv, a DBR Metró projektigazgatója kapja: havonta 8 190 000 forintot. Klados nem kap prémiumot, viszont végkielégítésként 12 havi átlagbére járna neki. Egyik helyettese, Ilkovics Elza havi 1 200 000-et, másik helyettese, Guba János 1 796 000-et keres havonta.

A kormányrendelet közvetlen előzménye a BKV végkielégítési botránya volt. Ezt megelőzően már több újság - köztük az [origo] is - perelt be állami vállalatokat, hogy hozzák nyilvánosságra vezetőik fizetését. A bíróság több esetben is a lapoknak adott igazat, így az [origo] pert nyert a MÁV ellen (erről itt olvashat), a Blikk kérésére pedig 49 állami cég vezetőinek bérét kellett nyilvánosságra hozni. A Fővárosi Bíróság egy másik ítélet indoklásában kimondta: az állami cégek állami vagyonnal gazdálkodnak, ezért nem mindegy, hogy ki és hogyan gazdálkodnak vele.

Az állami cégek közül elsőként a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) tett eleget a kötelezettségének. A legteljesebb, osztályvezetői szintig részletezett listát a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hozta nyilvánosságra, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) is közzétette az összes tulajdonában álló cég vezetőinek fizetését. (Erről szóló részletes cikkünket itt találja.)