Nem rázták meg a Fideszt a kisebbségeket sértő kijelentések

Vágólapra másolva!
A homoszexuálisokat és a romákat sértő kijelentéseket is tettek fideszes politikusok szeptemberben, a párt egyiket sem ítélte el. Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint az edelényi polgármester ügyében kivár a párt, azt viszont abszurdnak tartaná, ha a melegekről nem lehetne vitatkozni.
Vágólapra másolva!

"A melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését. A tavalyi rendezvényt megzavaró súlyos atrocitások bizonyítják, hogy a felvonulás megtartása az idén is a közrend, a közbiztonság és az ifjúság egészséges fejlődésének sérelméhez vezetne" - indokolta Ékes Ilona, a Fidesz országgyűlési képviselője, az emberi jogi bizottság tagja, hogy miért kérte a melegfelvonulás betiltását a budapesti rendőrségtől.

Szeptember harmadikán Molnár Oszkárról, Edelény fideszes polgármesteréről jelent meg egy videofelvétel, melyen többek között azt mondja: Lakon és Szendrőládon szándékosan ártanak születendő gyereküknek a roma nők (gumikalapáccsal ütik a hasukat és káros gyógyszereket szednek) azért, hogy a sérült gyerek után emelt szintű családi pótlékot kaphassanak.

Nincs mit hozzátenni

A Fidesz részéről egyik nyilatkozatot sem követte határozott elutasítás. "Magánemberként tartott sajtótájékoztatót, és azon magánvéleményét mondta el a melegfelvonulásról Ékes Ilona" - mondta az eset után az MTI-nek Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke, aki nem kívánt mást mondani Ékes nyilatkozatáról. Molnár Oszkár kijelentéseiről nyilvánosságra kerülése után pedig a sajtófőnök mindössze annyit mondott: a Fidesz ezt helyi ügynek tekinti.

Az [origo] megkereste a sajtófőnököt azzal, hogy vállalhatónak tartja-e a párt ezeket a véleményeket, illetve vannak-e a párton belül olyanok, akik szerint el kellett volna ítélni ezeket a nyilatkozatokat. Havasi Bertalan kérdésünkre sem akarta a párt korábbi álláspontját kiegészíteni. Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője szintén elhárította megkeresésünket. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke azt mondta az [origo]-nak, kínosnak tartja az ügyet, és voltak ugyan, akiknek nem tetszettek ezek a nyilatkozatok, de a párt úgy döntött, nem lesznek következmények. Részleteket azonban ő sem akart elárulni.

"Szekuláris inkvizíció"

"Abszurd lenne, ha semmilyen vita nem folyhatna a homoszexualitással kapcsolatban" - mondta az [origo]-nak Balog Zoltán fideszes képviselő, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke. Balog állítja, nem értett egyet ugyan Ékes Ilonával abban, hogy a felvonulást be kell tiltani, az ugyanakkor szerinte "szekuláris inkvizíció", ha rögtön homofóbnak nevezik és lemondásra szólítják fel azt, akinek kétségei vannak.

Ékes Ilona attól félt, hogy a rendezők nem tudják garantálni, hogy a résztvevők tiszteletben tartják a közerkölcsöt, én ezt inkább úgy fogalmaznám meg, hogy a szervezőknek garantálniuk kell ezt, tehát végső soron nincs olyan messze egymástól a két vélemény - mondta Balog Zoltán. Szerinte a melegek méltóságát nem szabad megsérteni, de nem segítik a melegek ügyét egyes felvonulók sem: a felvonuláson ugyanis volt olyan, aki "Jézusnak két apja volt" feliratú táblát vitt magával, mások Balog szerint a Bibliát és a keresztet mutogatták szexuális pózokban.

A homoszexuálisok jogai sérthetetlenek, de nekik is tiszteletben kell tartaniuk mások szabadságjogait, tiszteletben kell tartaniuk a közerkölcsöt, vagyis a felvonulásokon sem csinálnak olyan dolgokat, amiket köztéren nem lehet csinálni - foglalta össze Balog a Fidesz álláspontját. Hozzátette, a homoszexuálisok számára biztosítani kellene a regisztrált élettársi viszony lehetőségét, de a párt azt ellenzi, hogy a meleg párok gyerekeket fogadhassanak örökbe.

Molnár Oszkártól a párt azt várja, hogy álljon elő bizonyítékaival - mondta Balog, aki szerint a polgármester egy vita hevében vádolta meg a roma asszonyokat. Igaz, az edelényi városvezető később azt mondta, vállal minden szót, amit mondott. Balog szerint Molnárnak bocsánatot kell kérnie mindenkitől, akit megsértett, ha nem tudja alátámasztani állításait.