Trónfosztás fenyegeti a Városliget királyát

Vágólapra másolva!
Hivatalos határozat ugyan még nincs, de a Zuglói Vagyonkezelő szerint várhatóan életveszélyessé nyilvánítják a kerület egyetlen városligeti ingatlanját. Az épületben lakik családjával Limpek Sándor, a nyugdíjas fegyvermester, aki évek óta hadakozik különböző hivatalokkal, hogy továbbra is a ligetben lakhasson vagy számára elfogadható cserelakást kapjon. Az önkormányzat szerint Limpek problémás bérlő, de ha az épület életveszélyes, akkor így is, úgy is mennie kell.
Vágólapra másolva!

"Limpek Sándor szereptévesztése abban rejlik, hogy tulajdonosként lép fel" - mondta az [origo]-nak Bokor István, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. "A Városliget a főváros tulajdona, kivéve azt az ingatlant, ahol Limpek úr él. Ez ugyanis százszázalékban zuglói önkormányzati tulajdon" - tette hozzá.

A Városliget közepén álló, az Állatkerttel azonos helyrajzi számon lévő több mint százéves épületről már 15 éve vitázik a zuglói önkormányzat és az épület bérlője. Limpek és családja 1994-ben egy tehermentes gödi kertes családi házat adott az ingatlanért cserébe. Az ódon épület korábban egyebek mellett volt fürdőház, lovassági csendőrőrs, majd a főkertész szolgálati lakása. Jelenleg lakóépület. Az önkormányzat korábban cserelakással próbálta költözésre bírni Limpeket és családját, a korábban fegyvermesterként szolgáló nyugdíjas azonban kijelentette, addig nem mozdul az egykori fürdőházból, amíg számára megfelelő cserével vagy pénzzel nem kárpótolja az önkormányzat. (A szövevényes előzményekről itt olvashat további részleteket.)

Még nincs életveszélyessé nyilvánítva az épület

Idén nyáron független műszaki szakértő mérte fel az épület állagát, ami a szakértő szerint a korábbihoz képest tovább romlott. Ez alapján szinte teljesen biztos, hogy az épületet életveszélyessé fogják nyilvánítani - állítja Bokor, aki szerint emiatt költözésre fogják kötelezni Limpekéket. Bokor azt állította, a bérlőt folyamatosan tájékoztatják a helyzetről.

Limpek Sándor az [origo]-nak azt mondta, nyáron három bizottság is járt nála, az elmúlt években pedig legalább tucatnyi alkalommal szálltak ki hozzá. Zavarónak érzi, hogy különböző hivatalok ilyen gyakran csöngetnek be hozzá, és nehezményezi azt is, hogy jegyzőkönyvet csak egyetlen esetben vettek fel a látogatók, hivatalos felszólítást pedig állítása szerint eddig nem kapott.

A vagyonkezelő a független szakértői véleményt továbbította a zuglói önkormányzatnak. Az ügyben Bokor szerint összeférhetetlenség miatt nem valószínű, hogy Zugló jár majd el, valószínűbb, hogy egy másik kerület fog hatóságként dönteni. "Nekünk az a feladatunk, hogy elhárítsuk az életveszélyt és elhelyezzük a bérlőt. Miután ez megtörtént, az épületet használható állapotba kell hozni" - mondta.

Limpek belemenne a cserébe, de csak akkor, ha négyzetméterben és komfortfokozatban legalább olyan lenne az önkormányzat által felajánlott bérlemény, mint a mostani, esetleg ha két kisebb lakást kapna. Mint mondta, eddig egyszer szóban, egyszer pedig írásban ajánlottak fel neki cserelakásokat. Első esetben két panellakást és egy szanálás alatt lévő családi házat kínált neki Zugló, ezeket azonban visszautasította, mert mint mondta, nem érezte tisztának az ügyet. Másodszor - 2003 februárjában - pedig szerinte az után kapott értesítést egy cserelakás megtekintéséről, amikor az erre megadott döntési határidő már lejárt. Limpek szerint az önkormányzat "nem gondolhatta komolyan, hogy olyan határidőt ad, amit nem lehet teljesíteni".

Nem a ház értéke számít

Limpek nyár végén ügyvédhez fordult tanácsért, szerinte mindkét eset azt jelzi, hogy "érdemi megkeresés nem történt az ügyben". Az ügyvéd egyelőre csak tanácsadóként foglalkozik az üggyel, erre hivatkozva azt kérte az [origo]-tól, hogy ne írjuk le a nevét. Szerinte ha Limpek és a XIV. kerület nem jut dűlőre, anyagi térítés is szóba jöhet, ami a jogszabály szerint a lakás beköltözhető forgalmi értékének a nyolcvan százaléka. Bokor szerint egyelőre nem becsülték fel az ingatlan értékét, de ez nem is lenne egyszerű, mert a ház olyan, mintha valaki New Yorkban, a Central Parkban akarna telket vásárolni a csónakázótó partján.

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
Még nem döntöttek az egykori fürdőház sorsáról

"Limpek úrnak mint a szociális bérlakás bérlőjének nehéz lesz a Városliget közepéhez hasonló házat vagy lakást találni. A jogszabály szerint a vele költözők számának függvényében az önkormányzatnak valóban ki kell jelölnie egy lakást, de ebben a jelenlegi épület értéke nem játszhat szerepet" - állítja Bokor. Szerinte az önkormányzat általában három ingatlant szokott felkínálni. "Sokáig viszont nem játszhatjuk ezt a játékot, mert mi vagyunk a felelősek azért, ha valakire ráomlik a fal" - mondta arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a felkínált lehetőségek egyikét sem fogadja el a Limpek. "Ha az épületet életveszélyessé nyilvánítják, hatóságilag kötelezhetik őket, hogy hagyják el a házat" - tette hozzá.

Az önkormányzatnak egyelőre nincsenek konkrét tervei

Korábban az [origo] úgy értesült, hogy az is felmerült, a házat lebontják. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal idén július 2-án Limpek megkeresésére azt írta, hogy "fenntartjuk korábbi állásfoglalásunkat, és a tárgyi épület bontását továbbra sem támogatjuk", illetve "a Városliget területén a lakófunkció idegen, de az épület megmaradását - a jövőbeni funkcióváltásig - egyedül a folyamatos használat garantálja, ezért a bérlői jogviszony ideiglenes fennmaradása ellen nem emelünk kifogást".

Bokor szerint Zugló sem a bontásban gondolkodik, Oláh Nóra, a kerület sajtósa ugyanakkor az [origo]-nak elismerte, az önkormányzatnak egyelőre nincsenek konkrét tervei az épület későbbi felhasználását illetően.

A furcsa vita alapja egy ötvenes évekbeli félreértés lehet, amikor a tanács tévedésből adott ki lakhatási engedélyt a két szobakonyhás lakásból álló ikerházra. Ez az önkormányzat által jóváhagyott lakásbérleti jogviszony öröklődött át a rendszerváltás utánra. "Ott van a bérleti szerződés és a hozzájáruló nyilatkozat" - mutatta az 1994-ben kelt lakásbérleti szerződést Limpek jogi tanácsadója. "Lehetne vizsgálni az önkormányzat kárfelelősségét, hogy miért engedélyez olyan bérleti jogviszonyt, és olyan lakáscserét, amire később azt mondja, hogy tévedés. Az is vicc, hogy valaki az önkormányzat tévedése miatt kényszerül arra, hogy éveken át hivatalokhoz mászkáljon, bizottságok látogatásait tűrje el és levelezzen" - mondta.

Szerinte mindegy, hogy az ötvenes években "elszúrtak valamit vagy nem, a mostani helyzetet kell rendezni: Limpek úr éljen ott, ahol szeretne, ha pedig ez nem lehetséges, akkor ott vannak a jogi keretek a cserelakásra. Nem a panel az, ami paramétereiben megfelel jelenlegi lakóhelyének" - tette hozzá.