Képviselőkkel tér vissza Zuschlag

Vágólapra másolva!
Szocialista politikusokat hallgatnak meg tanúként a Zuschlag-ügyben kedden. Baráth Etele, Csiha Judit és Baja Ferenc szocialista képviselő mondja el délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, hogy mit tudott Zuschlag ügyeiről.
Vágólapra másolva!

A nyári szünet után kedden Baráth Etele, Csiha Judit és Baja Ferenc szocialista politikusok tanúkénti meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás a Zuschlag János egykori szocialista képviselő és tizenöt társa ellen indított büntetőperben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A Zuschlag-ügyben több szocialista politikus is járt már a bíróságon. Csiha korábban az MSZP pártalapítványa és a Zuschlag által működtetett alapítványok kapcsolatáról beszélt, és azt állította: nem tudott róla, hogy a pályázatzi pénzeket később 2006-os a választási kampányra költötték.

Kihallgatták Arató Gergelyt (MSZP), az Oktatási Minisztérium államtitkárát is. Arató azt vallotta, nem tudott róla, hogy Zuschlagék számlákat hamisítottak abban a képviselői irodában, ahol mindketten dolgoztak."Az nem felel meg a valóságnak, hogy én az irodában számlatömböket, bélyegzőket láttam volna, vagy szóvá tettem volna az ott folyó tevékenységet" - jelentette ki egy vallomásra reagálva.

Ujhelyi István államtitkár, az MSZP alelnöke júniusi tanúvallomásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon azt mondta: nem emlékszik arra, hogyan finanszírozták a párt ifjúsági szervezetét, mert az operatív munkát teljes egészében Zuschlag János, akkori ügyvezető alelnök végezte (Ujhelyi az elnök volt). Ujhelyiről egy tanú azt vallotta, hogy a Fibisz (Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták majd később FIB) elnökeként azt mondta: civil egyesületek pályázatain keresztül lehet a baloldali ifjúsági szervezet finanszírozási gondjait megoldani. "Ujhelyi azt is elmondta, hogy a finanszírozásnak ez (...) bevett gyakorlata a Fibiszen belül" - állította a tanú. Ujhelyi ezt az állítást visszautasította.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlagékat. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezeteken keresztül 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van. A március 17-én megkezdődött tanúmeghallgatásokat várhatóan decemberre fejezi be a bíróság. A vádiratban közel kétszáz tanú szerepel, de többen írásban tehetnek vallomást.