Vágólapra másolva!
Bírósági úton kényszerítené ki a szigetmonostori önkormányzat a Szentendrei-szigetre vezető kishíd megépítését. Az átkelőt a Megyeri híd építésekor megígérték ugyan, de a település alpolgármestere szerint a szaktárca csak az időt húzza. Az önkormányzat elvileg le is zárathatná a Megyeri hidat, de az alpolgármester szerint ezt nem fogják megtenni.
Vágólapra másolva!

Beperli az államot Szigetmonostor önkormányzata, hogy jogi úton kényszerítse ki a korábban megígért dunai kishíd megépítését - közölte szerdán az MTI-vel a Pest megyei falu alpolgármestere, Nádas Zsolt. A Fővárosi Bírósághoz benyújtott keresetlevél szerint az alperes a közlekedési tárca, illetve a beruházással megbízott Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt.

Az önkormányzat benyújtott egy másik, kártérítési keresetet is, de ennek pontos összege egyelőre nem ismert. A kár a település vezetése szerint a híd építésének késése miatt elmaradt fejlesztésekből adódik. A falu, a szomszédos Pócsmegyerrel együtt többszörösen hátrányos helyzetben van - állítja az alpolgármester, aki szerint a vízbázis védelme korlátozza a mezőgazdasági tevékenységet, ipari üzem nem létesülhet, ezért az adóbevételek is elmaradnak. Kishíd nélkül pedig az emberek napi 30-40 kilométeres kerülővel, a tahi hídon át járhatnak munkába.

A perek előzménye, hogy az önkormányzat és az állam közti megállapodás szerint a Megyeri híd beruházásának részét képezte volna a mellette megépítendő kishíd, amely a Szentendrei-szigeten lakók életét könnyítené meg. Megilletné ugyan Szigetmonostort egy, a szigeten átívelő Megyeri hídról levezető út, de környezetvédelmi megfontolásból a falu lemondott erről a kishíd megépítésének fejében.

Az elmúlt egy évben tárgyaltak ugyan erről a község vezetői és a közlekedési tárca, ám az egyeztetések a polgármester szerint csak az időhúzásra voltak jók. Az állam más trükköket is bevet, hogy a kötelezettsége alól kibújjon - állítja Nádas. Így például a két érintett település, - Szentendre és Szigetmonostor - között generál vitát a kishíd helyének kijelöléséről, holott az eredeti terv pontosan meghatározza hol kell építkezni - állítja az alpolgármester.

Az önkormányzat korábban szeptember 30-ig adott ideiglenes használatba vételi engedélyt a területén épült Megyeri hídra. Miután ez lejár, az alpolgármester szerint akár le is lehetne záratni a Megyeri hidat. "Természetesen erről nincs szó, ám a kishídra a szigeten élőknek szükségük van" - mondta Nádas.