Feljelentést tett a BKV a fénymásolós szerződés miatt

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett pénteken a BKV az Optimismo Kft.-vel kötött szerződés miatt. A hűtlen kezelés gyanúját felvető szerződés alapján 20 milliót fizettek a cégnek, hogy felmérje a BKV fénymásoló állományát. Ezzel együtt a BKV már három olyan szerződés miatt tett feljelentést, amelyet a közlekedési vállalat korábbi vezetése kötött.
Vágólapra másolva!

A BKV vezérigazgatója pénteken ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Optimismo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel kötött szerződés miatt - olvasható a BKV közleményében. A szerződés a BKV szerint nagy kárt okozó bűncselekmény gyanúját veti fel.

A Magyar Nemzet szeptember elején számolt be arról, hogy a BKV 2007-ben 20 millió forintért azzal bízta meg a céget, hogy mérje fel a vállalat fénymásoló-állományát. A napilap szerint a tanulmányt készítő céget a cégbíróság idén tavasszal törölte a nyilvántartásából.

A BKV a héten feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) a Soda Reklám Kft.-vel kötött két szerződés miatt is. Az Index még augusztusban számolt be arról, hogy a BKV 18 millió forintot fizetett a Soda Reklám Kft.-nek két tanulmány elkészítéséért, közülük az egyik a kisföldalatti fejlesztéséről, a másik a libegő és a fogaskerekű arculatáról szólt.

A közlekedési vállalat felügyelőbizottsága (fb) hétfői ülésén két további szerződés vizsgálatára is javaslatot tett, és a BKV vezérigazgatójára bízta, hogy ha szükségesnek tartja, akkor tegyen feljelentést az ügyben. Az egyik szerződést a BKV a GPS Capital nevű céggel kötötte, a közlekedési vállalat nevében történő lobbizásra, a másikat pedig Cornus Kft.-vel a válságkommunikációs tanácsadásra.

A tanácsadói szerződések miatt a BRFK április óta hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást. A BRFK a héten azt állította, hogy a BKV mindössze egyetlen cég dokumentációját küldte meg, miközben a rendőrség 61 cég szerződéseire kíváncsi. A BRFK ezért szerdán újra megkereste a BKV-t, a közlekedési vállalat viszont azt állítja a szerdai megkeresés volt az első. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

A BKV sorozatos botrányai még júliusban kezdődtek, amikor kiderült, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgató majdnem százmilliós végkielégítést kapott a cégtől, bár ezután is a cégnek dolgozott. Ezután újabb végkielégítési ügyek kerültek napvilágra, és Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját is több támadás érte. A botrányok miatt Hagyó Miklós, tömegközlekedésért felelős MSZP-s főpolgármester-helyettes kénytelen volt lemondani a cég felügyeleti jogáról, és feszültség keletkezett a fővárosi MSZP és SZDSZ között is. (A BKV-botrányok politikai hátteréről ebben a cikkünkben olvashat.)