Komoly dugót ígér keddre a Critical Mass

Vágólapra másolva!
Megszállják a Nagykörutat kedd délután a kerékpárosok. Az Európai Autómentes Napon előbb körbelakatolják a Városházát a bringások, majd az este 8 órai bringaemelésig fel-alá tekernek a belvárosban. A demonstráció célja a kerékpáros közlekedés népszerűsítése mellett a nagykörúti bringasáv kiharcolása.
Vágólapra másolva!

Kedd este az Európai Autómentes Nap alkalmából kerékpáros felvonulást tart Budapest belvárosában a Critical Mass mozgalom - olvasható honlapjukon. Ahogy egy éve, úgy idén sem kérték a szervezők a rendőrségtől útvonalak lezárását, így a kerékpárosok a forgalomban fognak majd közlekedni.

A rendezvény a Városháza körbelakatolásával kezdődik: a 17:30-ra összegyűlő biciklisek összekötik kerékpárjaikat a Városháza körül. Ez a Károly körút mellett a Városház, Gerlóczy és Bárczy utcákat érinti még. Ezt követően azt kérik a szervezők, hogy szabadon választott útvonalakon mindenki tekerjen a Nagykörútig, majd ott közlekedjen a 20 órai Deák téri "bringaemelésig". A rengeteg kerékpáros miatt 20 óra körül is lezárhatják a Károly körutat a Városháza parknál - legfejlebb 10-15 percre. 18:20 és 19:20 között gyerekek fognak biciklizni rendőri biztosítással a Károly körút-Andrássy út-Teréz körút-Király utca útvonalon.

A Critical Mass honlapja szerint a "több tízezer kerékpáros jelentős torlódást okozhat a Nagykörúton belül". A demonstráció egyik célja ugyanis a körúti kerékpárút megépíttetése. A szervezők azt ajánlják, hogy 18:30 és 20:15 között kerüljék el az autósok a Nagykörutat és a Kiskörutat.

Kerülőutakat is ajánl a Critical Mass: autóval a Dózsa György út, a Fiumei út és a Hungária körút felé érdemes kerülni. A tömegközlekedést használóknak pedig a metrók és villamosok használatát javasolják kedd estére.

2008 szeptemberében is rendőri felvezetés nélkül tartották meg a menetet, amely nem zavarta meg nagyon a főváros forgalmát. Komolyabb torlódás csak a Lánchídnál és az Alagútban alakult ki.