Fővárosi Bíróság: Jogosan oszlattak 2006 októberében

Vágólapra másolva!
Jogszerűek voltak a budapesti rendőri oszlatások az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján, nem sokkal az őszödi beszéd kiszivárgását követően - mondta ki kedden a Fővárosi Bíróság. Az indoklás szerint a tüntetések elvesztették békés jellegüket.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítélete szerint a rendőrség jogszerűen oszlatta fel a Kossuth téri tüntetést 2006. október 23.-án. A Közigazgatási Kollégium véleménye szerint ugyancsak jogyszerűen oszlatták fel ugyanekkor az Alkotmány utcai tömeget is. A bíróság kimondta: azért volt jogszerű a rendőrség intézkedése, mert a Kossuth téri és a Kossuth tér környéki rendezvények a közbiztonságra veszélyes eszközök miatt elveszítették békés jellegüket.

A 2006-os nemzeti ünnepen kiújultak a zavargások, amelyek szeptemberben kezdődtek az őszödi beszéd kiszivárgása után. Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján kormányellenes tiltakozók épületeket rongáltak meg, kövekkel dobálóztak, autókat borogattak, miközben rendőrök könnygázt és gumilövedéket is bevetettek a rendbontók ellen. (A három évvel ezelőtti eseményekről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A közigazgatási pert Gonda László és 200 másik felperes kezdeményezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen még 2006. november 7-én. Szerintük ugyanis a rendőrség jogtalanul oszlatta fel a Kossuth téri demonstrációt. A felpereseket képviselő Grespik László a tárgyaláson azzal érvelt, hogy néhány ember elszigetelt, erőszakos cselekedete miatt egy rendezvény még nem veszíti el a békés jellegét, ezért szerinte nem volt jogcím a kemény, erőszakos rendőri fellépésre. A BRFK jogi képviselője viszont azt mondta: a rendezvény nem volt békés, ezért jogellenes volt.

Koltai György bíró tanácsa az indokláskor azt mondta: ugyan az érzelem- és indulatnyilvánítások már mindennapos részévé váltak a demonstrációknak, a 2006. október 23-i Kossuth téri rendezvény, illetve az Alkotmány utcai tüntetés résztvevői túllépték a szabad véleménynyilvánítás határát, például akkor, amikor a rendőrség által lezárt utcába benyomultak.

Gonda László elsőrendű felperes tüntetően kivonult az ítélethirdetésről, mondván: nem hajlandó állva meghallgatni az ítéletet. Az ítélet indoklása közben többen szintén elhagyták a tárgyalótermet. Grespik László ügyvéd azt mondta, hogy az ítélet miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak felülvizsgálati kérelemmel és szükség esetén a strasbourgi nemzetközi bírósághoz fordulnak az ügyben.