Az MSZP-sek jogértelmezésén múlik Hunvald fizetése

2009.09.23. 13:14

A VII. kerület azért utalja változatlanul az előzetesben ülő polgármester, Hunvald György fizetését, mert a képviselő-testületnek nincs joga a fizetés felfüggesztésére - állítja a kerületi MSZP. Lövétei István alkotmányjogász szerint a képviselő-testület a teljes fizetést valóban nem vonhatná meg, azt azonban jelentősen csökkenthetné, ha akarná.

Hozzányúlhatna a VII. kerületi képviselő-testület az előzetes letartóztatásban lévő szocialista Hunvald György fizetéséhez, ha akarna - mondta az [origo]-nak Lövétei István alkotmányjogász.

A Fidesz vasárnap közölte, hogy az önkormányzat Hunvaldnak február 10. óta - amióta nem jár be a munkahelyére - havi 742 560 forintot fizetett ki. A polgármester az előzetesben eltöltött idő alatt így összesen 5 millió 940 480 forintot kapott. Hunvaldot hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják.

A Fidesz kezdeményezte, hogy függesszék fel a polgármester bérének kifizetését, az erről szóló indítványt azonban hétfőn a szocialista többségű képviselő-testület nem vette napirendre. Bán Imre, a VII. kerületi MSZP frakcióvezetője kedden az MTI-nek azt mondta: a képviselő-testületnek nincs hatásköre arra, hogy megvonja a polgármester fizetését. Bán szerint csak akkor hozhatnának ilyen szankciót, ha Hunvaldot elítélné a bíróság.

A polgármesteri fizetésekről az 1994-es, az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény rendelkezik. A jogszabály nem nevez meg fíx polgármesteri fizetést, hanem azt mondja ki, hogy a képviselő-testület milyen összeghatárok között állapíthatja meg a polgármester fizetését. A törvény szerint bizonyos esetekben a képviselő-testület csökkentheti a polgármester fizetését, ezek az esetek azonban nem vonatkoztathatók egyértelműen Hunvald ügyére. Lövétei szerint a törvényből az következik, hogy a képviselő-testületnek joga van hozzányúlni a fizetéshez. A fizetést a képviselő-testület nem függesztheti fel, annak mértéket azonban megváltoztathatja - mondta Lövétei.

Bár a törvény ezt konkrétan nem mondja ki, a polgármesternek nem a puszta létéért jár fizetés, hanem az elvégzett munkáért - mondta Lövétei. Ezt pedig az önkormányzatnak be kell kalkulálnia a polgármester fizetésének megállapításakor. Hunvald, amióta előzetes letartóztatásban van, nyilván nem tudja ellátni a feladatát. A képviselő-testület részéről ebben a helyzetben az lenne a tisztességes, ha olyan mértékben csökkentené Hunvald fizetését, amelyik nem hozná őt lehetetlen helyzetbe a börtönben - mondta Lövétei.

Az alkotmányjogász szerint elvileg maga Hunvald is lemondhatna a fizetéséről, vagy mondhatná azt, hogy addig nem nyúl hozzá az utalt összeghez, amíg be nem bizonyosodik az ártatlansága. Lövétei szerint ez azonban nem életszerű, Hunvald ezzel azt a benyomást kelthetné, hogy bűnös.

Bán Imre az [origo]-nak azt mondta: az MSZP jogértelemzése szerint a törvény arra sem ad felhatalmazást, hogy csökkentsék a polgármester fizetesét. A kerület szocialista frakcióvezetője szerint Hunvaldot az előzetessel akadályozzák abban, hogy elvégezze feladatát, így semmilyen jogalapja nincs annak, hogy hozzányúljanak a fizetéséhez. Bán a balesete miatt kómában fekvő Toller Lászlót hozta fel példaként, aki egy ideig szintén megkapta a képviselői tiszteletdíját.

Az eltérő jogértelmezés is bizonyítja, hogy fontos lenne a kérdés szabályozása - mondta Bán, aki szerint erre időközben a Fidesz is rájött. A politikus arra utalt, hogy a Fidesz kedden közölte, törvényjavaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK