Életerős fiatal volt a második magyar H1N1-áldozat

Vágólapra másolva!
Egy dél-dunántúli életerős fiatalember a H1N1-vírus második magyar áldozata. A 34 éves férfi holtan esett össze szerdán, nem járt külföldön az utóbbi időben. A H1N1 első magyar áldozata egy 41 éves, szív- és tüdőbetegségben szenvedő férfi volt. Az egészségügyi miniszter szerint jelenleg 205 magyar H1N1-betegről tudnak a hatóságok, de a fertőzöttek tényleges száma ennél jóval nagyobb lehet.
Vágólapra másolva!

Újabb haláleset történt Magyarországon az új típusú influenza miatt - közölte csütörtökön az ÁNTSZ. Az áldozat egy Dél-Dunántúlon élő fiatalember, aki egészséges volt, nem volt kórelőzménye, nem tartozott rizikócsoportba. A boncolás során beigazolódott, hogy a megbetegedést a H1N1 vírus okozta. A járványügyi kivizsgálás folyamatban van - írta az ÁNTSZ közleményében.

Székely Tamás egészségügyi miniszter délutáni sajtótájékoztatóján közölte: a 34 éves férfi váratlanul halt meg Tolna megyei otthonában szerdán. Igazságügyi boncolást rendeltek el. Ezután derült ki, hogy vérzéses tüdőgyulladása volt - ez a H1N1 egyik leggyakoribb szövődménye.

A diagnózis után vettek mintát, így derült ki, hogy H1N1-vírus fertőzte meg a férfit. A miniszter szerint a férfit egy könnyebb sérülés miatt három hete látta a körzeti orvos, akkor azonban még nem volt semmi baja. Az ÁNTSZ vizsgálja a férfi családját és az ellátásában részt vevő egészségügyi dolgozókat is. Az egészségügy miniszter közölte: az eddigi információk szerint a férfi nem járt külföldön a közelmúltban.

Székely azt mondta: még nincs Magyarországon járvány. Eddig 205 betegről tudnak, de a miniszter szerint a H1N1-fertőzöttek száma ennél valószínűleg legalább egy nagyságrenddel magasabb, hiszen sokan nem mennek tüneteikkel orvoshoz.

Péntekre összehívta a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli ülését Demszky Gábor főpolgármester. A zárt ülés résztvevői - a polgári védelem, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat, az ÁNTSZ és a fővárosi közüzemi társaságok vezetői - megvitatják majd a tömeges H1N1-megbetegedések megelőzésének módjait.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=rzYICAZFMS7XdEMp


A fiatalember a H1N1 második magyar áldozata. Az első áldozat halálát július 22-én jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos, a 41 éves magyar férfi pár nappal korábban halt meg, szintén a H1N1 vírus miatt. A férfi az utcán lett rosszul, szív- és tüdőbetegségben szenvedett, és csak később, a boncolás során vették észre, hogy fertőzött volt. (Az erről szóló cikkünket itt találja)

Legalább 3486 áldozat

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan az újinfluenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már számos országban regisztráltak megbetegedéseket, a leginkább rohamosan az amerikai betegek száma nőtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 11-én világjárványnak minősítette az újinfluenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos. A WHO legfrissebb, szeptember 18-ai adatai szerint világszerte eddig "több mint 296 471" ember betegedett meg az újinfluenzában, és a halálos áldozatok száma "legalább 3486". Az összes H1N1-ről szóló hírünket itt olvashatja.

Hogyan előzhető meg a leghatékonyabban az új influenza?

A fertőződés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a szoros érintkezést más emberekkel, és ha betartjuk az általános higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézmosásra, illetve a kezünkbe köhögünk, tüsszentünk. Kezet meleg vízzel és szappannal mossunk legalább 20 másodpercen át. Lehetőleg ne textilzsebkendőbe vagy a kezünkbe tüsszentsünk: használjunk papírzsebkendőt, amelyet ezt követően a szemetesbe dobunk. Amíg nem mostunk kezet, ne nyúlkáljunk a szánkba, szemünkbe.

Ezekre az egyszerű szabályokra gyermekeinket is érdemes megtanítanunk, hiszen ők az egyik legveszélyeztetettebb csoport: az egyik legújabb, a Science magazin három héttel ezelőtti számában megjelent tanulmány például egyértelművé tette, hogy ők az elsők, akiket mindenképpen érdemes beoltatni még a hazai járvány várható kezdete előtt (erről bővebben korábbi cikkeinkben, itt és itt olvashat).

Miért veszélyesebb a H1N1, mint a szezonális influenza?

Az eddigi esetekből egyértelmű, hogy a H1N1 sokkal fertőzőképesebb, mint a szokásos szezonális törzsek. Ha pedig több a beteg, akkor több esély van a nagyobb számú szövődményre is. A H1N1 a szezonális influenzavírusoktól eltérően egyes fiatalokban - akik egyébként egészségesek - közvetlenül és agresszívan támadja meg a tüdőt, ami komoly légzőszervi problémákhoz vezet: ezek a betegek csak speciális és fáradtságos, intenzív osztályon történő hosszas kezeléssel menthetők meg.

Az sem kizárható továbbá, hogy a jelenleg általában enyhe megbetegedéseket okozó vírus ősszel beleerősít. A WHO legutóbbi anyagában ezért azt tanácsolja, hogy készüljünk fel a világjárvány második hullámára. A felkészülés leghatékonyabb módja a lakosság tömeges oltása (erről részletesebben itt olvashat).

Jövő héten kezdődik az oltás

Bár a tiszti főorvos ígérete szerint a jövő hét elején már oltani kezdik a lakosságot a magyar H1N1-vakcinával, az oltóanyagnak egyelőre nincs forgalomba hozatali engedélye, és a gyártótól független hatóság - az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) - nem is ellenőrizte a hatékonyságát. A vakcinát csak akkor lehet forgalomba hozni, ha az OGYI mindent rendben talál, a hatóság vizsgálatának pedig legkorábban jövő hétre lehet eredménye. Kérdésünkre, hogy mi történik, ha az OGYI mégsem talál mindent rendben, az Egészségügyi Minisztérium azt közölte: "az egy másik történet". (Erről itt olvashat bővebben.)

A minisztérium szerint a tárca 4 millió ampulla átvételére kötött szerződést az Omninvesttel, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig további 2 millió adagot rendelt meg az engedéllyel egyelőre nem rendelkező szerből. Az Omninvest szóvivője szerint titkos információ, hogy mennyiért veszi az állam az oltóanyagot, de szerinte az körülbelül a hagyományos influenza elleni oltóanyag árával egyezik meg. Eszerint az állam által fizetett 4 millió adag nagyságrendileg 4 milliárd forintba kerül.