Megnyílt a VPOP irattára a TASZ miatt

Vágólapra másolva!
Nyilvánosak a vámosok belső utasításai, amelyekért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet indított pert a VPOP ellen. A VPOP nem várta meg a bíró döntését, inkább kiadta az iratokat, amelyekből kiderül, milyen szabályok szerint végzik a munkájukat a vámosok.
Vágólapra másolva!

Néhány kivételével nyilvánosak a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsokságának (VPOP) belső utasításai, miután a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pert indított a közzétételükért. A felek között megyegyezés született a Fővárosi Bíróságon, a VPOP nem várta meg a bíró döntését, hanem kiadta a kért iratokat.

A TASZ még az év elején kérte a VPOP-tól több száz belső utasítás kiadását. Az ügyben induló perben a VPOP az iratok nagy részét nyilvánosságra hozta - ezért bírói ítéletre nem volt szükség. Három belső utasítás maradt titokban, amelyek nyilvánossága a vámosok szerint bűnmegelőzési, nyomozati, bűnüldözési érdekeket sértene - az érvelést a TASZ is elfogadta.

Emiatt az elsőfokú bíróság nem jogerősen alperesi pernyertességet állapított meg, tehát gyakorlatilag a VPOP győzelmét mondta ki. A bíró ugyanakkor megjegyezte, hogy a VPOP okot adott a perre, így a TASZ kérésének eleget téve egy forint perköltséget ítélt meg a civil szervezet javára.

Baltay Levente, a TASZ ügyvédje szerint bár elérték, amit akartak, mégis a fellebbezésen gondolkodnak, mert "az elsőfokú döntés nem segíti elő az önkéntes jogkövetést, nem sarkallja a közérdekű adatok kezelőit arra, hogy az állampolgári kéréseknek eleget tegyenek". Szerinte az adatkezelőknek úgy tűnhet, hogy következmények nélkül vállalhatják a pereskedést, ráérnek az elsőfokú döntés előtt "eleget tenni a törvény kötelező rendelkezésének és kiadni közérdekű adataikat" - fogalmazott.

A TASZ által kért adatok között megállapodások, előírások, belső utasítások szerepelnek. A vámosok a mindennapos munka során - többek között - a vezetők által kiadott belső utasítások alapján járnak el. A belső utasításokból kiderül, hogy egy vámos mit tehet különböző helyzetekben - mondta az [origo]-nak Baltay. Némelyekből kiderül, pontosan hogyan kell az eljárásokat lefolytatni, mások arról szólnak, hogy kinek milyen vámkedvezményeket lehet adni.

A TASZ honlapján a több száz utasítás címe közül kettőt emelt ki: az egyik a "Kábítószer kutató kutyák kiképzéséhez szükséges kábítószerrel törtánő ellátásról", a másik a "Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség által adományozott üzemanyagkártyák használatáról" szól.