15 ezer forintért akarták tesztelni a H1N1-áldozat családját

Vágólapra másolva!
Pénzt kértek a H1N1-tesztekért a múlt héten új influenzásban meghalt magyar férfi családjától - állítja az áldozat édesapja. Az ÁNTSZ szerint bizonyos esetekben a vizsgálatért valóban fizetni kell, de a "járványügyi érdekből" végzett tesz mindig ingyenes. A regionális tiszti főorvos szerint a Tolna megyei Tengelicen múlt héten elhunyt férfi nem adta tovább a fertőzést.
Vágólapra másolva!

Csak pénzért voltak hajlandóak megvizsgálni a H1N1 influenza második magyar áldozatának családját az orvosok - állította az áldozat édesapja pénteken. A férfi szerint a helyi orvosi rendelőben közölték vele, hogy neki és hozzátartozóinak fejenként 15 ezer forintot kellene fizetniük azért, hogy ellenőrizzék, elkapták e-a fertőzést - írja az MTI. A hírből nem egyértelmű, hogy a család végül kifizette-e a díjat.

A fizetési kötelezettséget Schäffer Károly dél-dunántúli regionális tiszti főorvos is "elképzelhetőnek" tartja. Megerősíteni nem tudja a 15 ezer forintos számla hírét, de az MTI-vel közölte: elképzelhető, hogy amennyiben indokolatlan a laboratóriumi vizsgálat, azért térítést kell fizetni.

Az [origo] megkereste az Országos Tiszti Főorvosi Hivatalt, hogy megtudja, valóban van-e ilyen fizetési kötelezettség, illetve hogy nem fogja-e a valódi fertőzötteket is elriasztani az orvosi vizsgálattól az esetleges fizetési kötelezettség. Az ÁNTSZ sajtóosztályán közölték: a járványügyi érdekből elvégzett vizsgálat mindig ingyenes, ha tehát valakit azért kell tesztelni, mert lehet, hogy egy fertőzött ismerősétől elkapta a vírust, annak nem kell fizetnie negatív eredmény esetén sem.

Vannak olyan esetek, amikor azonban indokolatlannak számít a vizsgálat, ezért fizetni kell: ilyen például az az eset, ha valaki korábban beteg volt, túlesett a fertőzésen, és később szeretné kivizsgáltatni, vajon H1N1-es volt-e. Az ÁNTSZ sajtóosztálya szerint elképzelhető, hogy az áldozat családja is érzékelt magán tüneteket korábban, és erről akart megbizonyosodni. Korábban a Független Hírügynökség arról számolt be, hogy az elhunyt férfi apja, anyja, felesége és három gyereke is mind betegek, köhögnek, és fújják az orrukat, az ÁNTSZ szerint azomban nem a H1N1 miatt (erről bővebben itt olvashat).

Bárhol, bárkivel előfordulhat

A második magyar H1N1-áldozat családja pénteken közölte, hogy az áldozat a Tolna megyei Tengelicen halt meg, és előtte nem volt beteg. "A fiamnak semmilyen betegsége nem volt, nem volt lázas, nem volt panasza, nem utalt semmilyen jel arra, hogy fertőzött lenne" - mondta pénteken a 34 éves áldozat édesapja. Fia múlt szombat délelőtt a gyermekeivel játszott a szabadban, amikor megszédült, rosszullétről panaszkodott, és segítséget kért. A férfi másodpercek alatt összeesett. A boncolás a halál okaként először szívmegállást állapított meg, a H1N1 vírus okozta vérzéses tüdőgyulladásra később derült fény - mondta az áldozat apja.

Az ÁNTSZ régiós vezetője az eset után közölte: a jelenlegi információk szerint a fertőzést az elhunyt férfi nem adta tovább. Mivel a haláleset több mint hét napja történt, lejárt a lappangási idő, és egy esetleges továbbfertőzés tünetei már megmutatkoztak volna az érintetteken. Schäffer ugyanakkor hozzátette: "Ma Magyarországon bármikor, bárhol, bárkinél, fiatal felnőttnél is előfordulhat ugyanilyen eset."

Schäffer Károly szerint a haláleset óta sem a községben, sem Tolna megyében nem jelentkezett újabb fertőzés. A tiszti főorvos közölte: Tengelicen nincs szükség fokozott óvintézkedésre, csütörtökön ugyanakkor járványügyi vizsgálat kezdődött a településen a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Mint mondta, a Dél-Dunántúl három megyéjében eddig 16 esetben mutattak ki H1N1-vírus okozta fertőzést, ezen belül Tolnában négyen betegedtek meg.

Gáncs István, a 2500 lakosú Tengelic független polgármestere arról számolt be, hogy bár a járványügyi hatóság nem írta elő, pénteken utasítást adott arra, hogy a helyi óvodát, iskolát, az idősek otthonát és a polgármesteri hivatal kétszeresen fertőtlenítsék.