Légzési és keringési zavarok okozták Bujtor halálát a kórház szerint

Vágólapra másolva!
A tüdőembólia mellett keringési és légzési elégtelenség is fellépett Bujtor Istvánnál, és ezek együttesen okozták a halálát - közölte az Állami Egészségügyi Központ, amely először adott tájékoztatást a színész-rendező halálának körülményeiről.
Vágólapra másolva!

Egy órán át próbálták újraéleszteni az orvosok Bujtor Istvánt a fővárosi Állami Egészségügyi Központban (ÁEK), a halál közvetlen oka a tüdőembólia klinikai tünetei mellett fellépő heveny keringési és légzési elégtelenség volt - olvasható Szilvásy István, az ÁEK főigazgatójának közleményében.

A Somogyi Hírlap szerint Bujtort Balatonszemesen temetik el testvére, Latinovits Zoltán mellé. A színészként és rendőzéként is dolgozó Bujtor az utóbbi években a veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt. Hatvanhét éves korában hunyt el szeptermber 25-én.

Bujtor július végén, életveszélyes állapotban került a veszprémi kórházba. A család tájékoztatása szerint állapota fokozatosan, lassan javult, szeptember 24-én arról érkezett hír, hogy a művészt kiengedték a kórházból, és rehabilitációját Budapesten folytatják.

A veszprémi kórház a hétvégén azt közölte, hogy őket megdöbbentette Bujtor István halála, szerintük joggal reménykedhettek felépülésében, mikor Budapestre szállították.

A család végig nagyon szűkszavúan nyilatkozott Bujtor állapotáról, és a halál okáról először nem adtak tájékoztatást. A Blikk idézte Bujtor feleségét, aki szerint Candida gomba okozta fertőzés miatt omlott össze a színész keringése.

Az [origo]-nak ugyanakkor László Mária belgyógyász szakorvos azt mondta, a candida gomba mindenkiben benne van, de akinek nincs gond az immunrendszerével, és egészséges a bélflórája, azoknál semmilyen gondot nem okoz. Halált a candida a szakorvos szerint csak akkor okozhatna, ha a beteg immunrendszere egyáltalán nem működik, például nagyon súlyos daganatos, vagy leukémiás megbetegedések esetén, de még ilyenkor is vannak a védekezőrendszert támogató kezelések.

A művész temetése ezen a héten lesz - értesült a Független Hírügynökség. Balatonszemesen féltestvére, Latinovits Zoltán sírjával szemben, édesapja sírjának közvetlen közelében helyezik végső nyugalomra Bujtort.