Az államkincstár is falazhatott Zuschlagnak

Vágólapra másolva!
A Magyar Államkincstár delegáltja hátráltatta a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumában, hogy belső vizsgálat induljon a Zuschlag Jánoshoz kötődő egyesületek ellen - vallotta a bíróságon a kollégium egyik tagja. Emiatt a vizsgálat csak akkor indulhatott volna el, amikor már az ügyészség is nyomozott a jogtalanul felvett pályázati pénzek miatt.
Vágólapra másolva!

Hátráltatta a Zuschlag János korábbi MSZP-s képviselőhöz és társaihoz kötődő civil szervezetek pályázatainak vizsgálatát a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) kollégiumának a Magyar Államkincstárt (MÁK) képviselő delegáltja - vallotta a Zuschlag-per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon az NCA kollégiumának egyik tagja.

A tanú szerint a NCA 2006. június 5-ei ülésére elkészült az a levél, amelyben a pályázatokat felügyelő Kiss Péter akkori szociális és munkaügyi miniszternek vizsgálatot javasoltak a vádiratban is szereplő egyesületek (a Hoppá Egyesület és a XXI. Századi Kulturális Egyesület) ügyében. A Magyar Államkincstár képviselője aznap még támogatta a levél elküldését, másnap azonban azt megtagadta - mondta a tanú.

A tanú szerint a kollégium tagjai is meglepődtek a döntésen, mert a MÁK feladata volt a számlák ellenőrzése, azok hitelességének vizsgálata. A kollégium tagjai kényszerűen elfogadták a javaslatát,hogy nézzék át a problemás szervezetek korábbi években beadott és támogatásban részesített pályázatait. A MÁK 20 nap alatt adta át a dokumentumokat, pedig azt a tanú szerint 20 perc alatt ki lehetet volna keresni.

A késlekedés miatt a vádiratban szereplő két egyesület ellenőrzése csak 2007 első negyedévében kezdődhetett volna meg, de végül ez elmaradt, mert ekkor már folyt az ügyészségi vizsgálat, az iratokat pedig az ügyészség lefoglalta. A vallomás szerint a vizsgálat szakmai részét a kollégiumnak kellett volna elvégeznie, míg a pénzügyi ellenőrzés a MÁK feladata lett volna. Az üléseket is az államkincstár épületében tartották.

A minisztérium nem figyelt

A 2004-ben elnyert pályázati pénzekkel a Zuschlaghoz köthető szervezetek még 2007-ben sem számoltak el - derült ki egy tanúvallomásból. Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta a 2007. januártól a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatait kezelő SZA Kht. programigazgatójának nyomozás alatt tett vallomását, amely szerint a minisztérium nem tette meg a szükséges lépéseket a támogatási összegek visszavonásáért.

"Valóban úgy tűnik az iratokból, hogy a minisztérium nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az általa kezelt pályázatokra biztosított pénzeszközöket megfelelően kezelje: konkrétan elmulasztotta megtenni, a támogatások visszavonásához szükséges intézkedéseket" - mondta a tanú az ügyészeknek.

Zuschlag János 2007. január közepén felhívta telefonon, és közölte, hogy különféle pletykák keringenek róla és ezeket szeretné tisztázni. Információt kért arról, hogy bizonyos civil szervezetek pályáztatási folyamatai hogyan állnak. A tanú vallomása szerint, a kérést továbbította kollégáinak, akik egy listát összeállítottak. A tanú elismerte, hogy hibázott akkor, amikor a listát átadta Zuschlag Jánosnak, aki semmilyen jogcímen nem volt jogosult annak megismerésére.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen, akik a vád szerint fiktív civil szervezeteken keresztül 75 millió forint állami támogatást szereztek meg jogosulatlanul. Zuschlag 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.