Trükkökkel vittek ki százmilliókat a BKV-tól

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett a rendőrségen Kocsis István, a BKV vezérigazgatója, miután egy belső jelentés megállapította, hogy közel ötven esetben úgy fizettek ki több tízmilliós végkielégítéseket a cégnél, hogy a pénz a szerződés alapján nem járt volna. Több százmillió forintos kár érte a céget - állítja Kocsis, aki szerint trükköztek a titoktartási díjjal, a felmondási idővel, többhavi pluszfizetéssel.
Vágólapra másolva!

A BKV megvizsgálta a 2003 óta kifizetett 10 millió forint feletti összegű végkielégítéseket, összesen 100 vezető szerződését nézték meg, nekik összesen 1,7 milliárd forintot fizettek ki távozásukkor. A belső ellenőrzés kiderítette, hogy a 100 végkielégítés körülbelül fele volt "problémás", azaz előnytelen a BKV számára, és olyan pluszkifizetéseket tartalmazott, amelyek a szerződés alapján nem jártak volna - mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

A legtöbb problémás végkielégítést 2007-2008-ban osztották ki, amikor Antal Attila vezérigazgató és Balogh Zsolt helyettes állt a cég élén - mondta Kocsis. 15 olyan ember volt, aki a cégnél eltöltött egy év után annyi végkielégítést kapott, mint 51 ember harminc év után - derült ki az egyik, a sajtótájékoztatón bemutatott diagramból. Kocsis szerint ezek teljesen irreaális kifizetések voltak.

Kocsis ezzel a cég előző vezetését tett felelőssé a BKV végkielégítési botrányaiért. Antal Attila még Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes javaslatára került a közlekedési vállalat élére 2007 elején, de alig több mint egy évvel később, 2008 márciusában távozott is posztjáról. Az őt néhány hónappal később váltó Kocsis és Hagyó között idén nyáron nyílt háborúskodás kezdődött, amiből végül Hagyó meggyengülve került ki, a BKV felügyeletéről is lemondott.

A végkielégítések során több trükköt alkalmaztak a vezérigazgató szerint. Az egyik ilyen a titoktartási díj volt, ilyesmi elvileg nem létezik a BKV-nál. Négy embernek összesen 28 millió forintot fizettek ki titoktartási díj címén. A jelentés szerint előfordult, hogy valaki a rögzített 12 havi járandóság helyett 14 havi pénzt kapott meg távozásakor, egy ember esetében ez 6,1 milliós pluszkiadást jelentett a BKV-nak.

Egy másik trükk szerint határozatlan időre kötött szerződéseknél határozott idejű feltételeket alkalmaztak. Ez két esetben 29 millió forintos kiadást jelentett. Előfordult az is, hogy nem harmincnapos felmondási időt számoltak, hanem 365 napot - ez azt jelenti, hogy egyhavi helyett egyévi bért kapott meg a távozó vezető. Erre két ember esetén 43 millió forintot fizetett ki a BKV. Ezek a trükkök Kocsis szerint összesen 34 ember esetében 508 millió forintot tettek ki.

A vezérigazgató szerint felmerül a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja. Ezért feljelentést tett a rendőrségen - tette hozzá.

A vizsgálat, a hozzá kapcsolódó prezentáció, és a BKV 2006-tól megkötött szerződéseinek listája elérhetők a BKV honlapján. Közzétették azokat a szempontokat is, amelyek szerint a jövőben megkötik a menedzserszerződéseket. Nem lesz például titoktartási díj, a szerződéseket a Munka törvénykönyvének figyelembevételével kötik meg, és a prémiumokat a feladatok elvégzéséhez igazítják - sorolta Kocsis.

Az [origo] megkérdezte a vezérigazgatót, nyilvánosságra hozzák-e azok nevét, akiknek többet fizettek ki távozásukkor, mint a szerződésük alapján járt volna. Kocsis a személyiségi jogokra hivatkozva azt mondta, nem árulják el azok nevét, akik már nem dolgoznak a közlekedési cégnél. Az [origo] kérdésére, hogy megpróbálják-e visszaszerezni a jogtalanul kifizetett összeget, Kocsis azt válaszolta, hogy a BKV jogászai megvizsgálják ennek lehetőségét. A tanácsadói szerződésekről szóló vizsgálatot később készítik el - tette hozzá.

Antal Attila - aki jelenleg a Vértes Volán vezérigazgatója - az [origo]-nak azt mondta: nem ismeri a jelentés részleteit, így azokat nem tudja minősíteni. Mikor felsoroltuk a vizsgálat főbb megállapításait, megismételte: nem ismeri a részleteket, így nem akar reagálni. Antal azt állította: a vezérigazgatósága idején nem történtek jogszerűtlen dolgok a BKV-nál. Arra a kérdésünkre, hogy a rendőrség megkereste-e már a BKV-s nyomozások miatt, mindössze annyit mondott: a nyomozásnak nyilván megvan a maga folyamata.

Alapvetően pozitív Kocsis István BKV-vezérigazgató feljelentése a menedzserszerződések miatt, de a nagyobb hányadot kitevő tanácsadói szerződésekről még mindig nem beszélnek - reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője. A politikai felelősség megkerülhetetlen, nyilvánvalóan látszik, hogy "talicskával tolták kifele a pénzt" a BKV-ból - mondta Tarlós.

A BKV rendbetétele első lépésének tartja Horváth Csaba, hogy a cégnél lezárult a végkielégítések és a menedzserszerződések vizsgálata - tudatta szerdai közleményében a közlekedésért is felelős főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus kijelentette, a most lezárult vizsgálat tapasztalatait felhasználva, a Fővárosi Közgyűlés október 12-i rendkívüli ülésére új, az összes fővárosi tulajdonú gazdasági társaság vezetőségére vonatkozó javadalmazási szabályzatot terjesztettek be.