Vágólapra másolva!
Súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a mindszenti beteg ügyében eljáró bírót Hódmezővásárhely fideszes polgármestere. Szerinte bírósági vizsgálat bizonyítja, hogy a bírónő több szabálytalanságot követett el. A város vezetése és a Fővárosi Bíróság is feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhely önkormányzata szerint a mindszenti beteg ügyében eljáró bíró súlyos bűncselekményeket követett el, ezért a városvezetés büntetőfeljelentést tett - jelentette be csütörtökön Lázár János, a város fideszes polgármestere.

A kiemelt ügyeket - köztük az Erzsébet Kórházban 2007-ben elhunyt beteg ügyét - tárgyaló bírónő vélhetőleg okiratot hamisított, iratokat tüntetett el, ítéleteket manipulált - jelentette ki Lázár. Ki kell derülnie, hogy e mögött "anyagi korrupció" vagy "politikai megrendelés" áll. A bűncselekmény tényéről a Legfelsőbb Bíróság írásban is tájékoztatta a várost - tette hozzá.

Lázár sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ügy rendkívül jelentős, hiszen 2007 húsvétján a kórházi átszervezés "első halálos áldozata" lett a mindszenti férfi. Az átszervezés miatt a beteget kórházról kórházra küldték, és a mentőben életét vesztette.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet az Erzsébet Kórházban azonnali vizsgálatot rendelt el, és elmarasztaló határozatot hozott, amelyről a polgármester szerint bebizonyosodott, hogy már a vizsgálat lefolytatása előtt megszületett. Az intézmény nem fogadta el a hárommillió forintos bírságot, hanem bírósági úton megtámadta. Majdnem egy évre rá, 2008 áprilisában hirdetett ítéletet a Fővárosi Bíróságon R. Andrea bíró, aki jóváhagyta a bírságot és megerősítette a kórház felelősségét. Az írásbeli ítéletet azonban a város a harminc napos határidőn túl, csak 2009 márciusában - majdnem egy évvel később - kapta meg, azaz ezután tudott csak fellebbezni.

A polgármester jelzésére Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke vizsgálatot rendelt el. A bírónő többtucatnyi ügyében tapasztaltak hasonló szabálytalanságokat, például más volt a kihirdetett, mint az írásba foglalt ítélet, és iratok tűntek el - állította a vizsgálati eredményekre hivatkozva Lázár. Mindez szerinte azt jelenti, meglapozott a gyanú, hogy okirat-hamisítást és egyéb bűncselekményeket követett el a bíró.

A kórházat elmarasztaló ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem alapján új eljárás indul a beteg haláláról.

A Fővárosi Bíróság (FB) is feljelentést tett a vizsgálat után, de az FB közleménye szerint "az ügy hátterében korrupcióra, vagy politikai megrendelésre utaló adat semmilyen formában nem merült fel", a bíró egészségügyi alkalmatlansága viszont igen.