Orbán megy a Ma reggelbe, az MSZP-sek nem

Vágólapra másolva!
Nem vesznek részt az MSZP vezetői az MTV új reggeli műsorában, amíg a közszolgálati tévé kuratóriuma nem foglal állást a Nap-kelte megszüntetéséről. A szocialisták szerint nem bojkottról, hanem egy átmeneti helyzetről van szó. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azonban közel három év után pénteken szerepelni fog az MTV reggeli műsorsávjában.
Vágólapra másolva!

Jövő szerdáig, az MTV kuratóriumi elnökségének üléséig nem vesznek részt az MSZP vezető politikusai a köztelevízió Ma reggel című műsorában - közölte csütörtökön meg nem nevezett szocialista forrásokra hivatkozva az MTI. Az MSZP vezető politikusai a Nap-kelte szerződésének felmondása miatt kialakult jogi helyzettel indokolták, hogy miért maradnak távol az MTV új reggeli műsorától. Hozzátették: nem arról van szó, hogy bojkottálnák a Ma reggel című új műsort, a helyzet tisztázását követően ismét megjelennek a stúdióban.

A kuratóriumi elnökségének szerdai ülésén Medvecky Balázs alelnök elmúlt másfél éves tevékenységét értékelik. Egy nappal korábban, kedden összeül a közalapítvány ellenőrző testülete, amelyhez jobb- és baloldali pártok által delegált tagok egyaránt fordulhatnak. Az MTI úgy tudja, hogy a jobboldal delegáltjai annak megállapítását kérték: a kuratóriumi elnökségnek nem volt joga felszólítani az ügyvezetőt, hogy állítsa helyre a Nap-kelte szerződését; a baloldaliak pedig ennek ellenkezőjét mondatnák ki.

Az MSZP reagálni akar

A Magyar Televízió menedzsmentje a múlt héten jelentette be, hogy a külső gyártású Nap-kelte helyett hétfőtől saját reggeli műsorral jelentkezik. A Nap-kelté-t gyártó céggel a közlemény szerint azért bontották fel a szerződést, mert "az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető".

Simon Gábor, a szocialista párt választmányi elnöke azonban arra utalt, hogy politikai szálat sejtenek a Nap-kelte megszüntetése mögött. "Nekem azt a sugallatot kelti ez a döntés, mintha az MTV vezetésében egyfajta helyezkedés elindult volna egy új kurzus kielégítésére" - mondta. Hozzátette, ezért "valahogyan mindenképpen reagálnia kell az MSZP-nek a Nap-kelte megszüntetésére".

Korábban a Fidesz többször támadta elfogultsággal, baloldalisággal a Nap-kelte műsorát, amelyet a fideszes és KDNP-s képviselők évek óta bojkottáltak. Simon szerint ugyanakkor "butaság, hogy a műsor az MSZP-hez kötődne", csupán arról van szó, hogy "egy nem korrekt módon meghozott döntéssel", előzetes tárgyalások nélkül rúgták ki a műsor gyártóját.

Orbán is újra megjelenik

A Ma reggel című műsor hétfőn indult el, már az első nap vendég volt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, aki ezzel megtörte a közel hároméves bojkottot. Hétfő óta MSZP-seket nem lehetett látni a műsorban. A csütörtöki adásban szerepelt Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, a műsor honlapjára délután felkerült előzetes szerint pedig pénteken Orbán Viktor, a Fidesz elnöke lesz a műsor vendége. A beharangozó szerint a pártelnök a költségvetésről, a Fidesz terveiről, külpolitikai kérdésekről beszél majd, ahogy az is szóba kerül, lehetnek-e előre hozott választások.