Orbán: A kedves fiúk mindig utolsók lesznek

Vágólapra másolva!
A családi adózás bevezetését támogatná Orbán Viktor Fidesz-elnök, aki szerint az adórendszerről a párton belül is komoly viták vannak. Orbán szerint a Fidesz-kormány új költségvetést alkot majd és újranyitja a sydney-i konzulátust is. A magyar-szlovák viszonyról a pártelnök azt mondta: szép dolog kedves fiúnak lenni, de most már ellenlépésekre van szükség.
Vágólapra másolva!

"Komoly szakmai vita van a Fideszen belül" az adórendszerről - mondta az MTV Ma reggel című műsorában Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke. Az egyik nézet szerint az a legfontosabb, hogy az adórendszer minél egyszerűbb legyen, míg a másik a családok támogatását tekinti elsődlegesnek. Orbán azt mondta, ő az utóbbi pártján áll, mert úgy véli, családokat támogató adózásra van szükség, de a kérdésben "demokratikus döntés" fog születni.

Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Fidesz alelnöke múlt szombaton, a közgazdász vándorgyűlésen, Zalakaroson beszélt az egykulcsos adó szükségességéről (erről részletesen itt olvashat). Varga azt mondta, a Járai Zsigmond pénzügyminisztersége alatt, az 1990-es évek végén tervezett 21-22 százalékos egykulcsos adónál ma már alacsonyabbat kell bevezetni a régiós versenytársak helyzete miatt.

Orbán Viktor szerint a kormány által beterjesztett 2010-es költségvetés a rendszerváltás óta a legveszélyesebb. "Pedig én ott voltam a Bokros-csomag parlamenti tárgyalásán is" - mondta a pártelnök, aki szerint mindent megtesznek azért, hogy a tervezetet visszavonják. Ha ez nem sikerül, a jövő évi választások után, kormányra kerülésük esetén vonják vissza a büdzsét és készítenek újat - mondta Orbán.

A sydney-i főkonzulátus nagy vihart kavart bezárásával kapcsolatban (erről részletesen itt olvashat) Orbán azt mondta, ráfér ugyan a külügyi intézményhálózatra a karcsúsítás, de szerinte bizonyos helyeken fenn kell tartani a külképviseleteket, hogy megmaradjon a helyi magyarok kapcsolata az anyaországgal. "Mindenhol lesz magyar konzulátus, ahol jelentős magyar közösség van" - ígérte.

"A kedves fiúk végeznek mindig az utolsó helyen" - mondta Orbán a magyar-szlovák viszonyra vonatkozó kérdésre. Szerinte Magyarország ebben a konfliktusban jelenleg a kedves fiú, amiért Brüsszelből dicséretet kap ugyan, de attól még a szlovák fél kitiltja a köztársasági elnököt vagy bevezeti a nyelvtörvényt. "Nem lehet azt mondani, hogy csak tárgyalni kell. Azt is kell, de ellenlépéseket is kell tenni. Meg kell találni a helyes arányokat" - mondta Orbán, de nem részletezte, milyen ellenlépésekre gondol.

A műsorvezető kérdésére, hogy mikor nevezik meg hivatalosan a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét, Orbán azt mondta: nem az a fontos, hogy ki lesz a kormányfő, hanem az, hogy bekövetkezzen a változás. "Én úgy készülök, hogy annak a nehéz munkának, ami a következő években a politikusokra vár, annak a dandárja nekem jut" - mondta Orbán, aki szerint már pártelnökké választásakor egyértelmű volt, hogy ő vezeti majd a Fidesz álatal alakított kormányt.

Orbán Viktor három év után először szerepelt az MTV reggeli műsorában. A Nap-keltét 2006 ősze óta bojkottálták a Fidesz és a KDNP politikusai, mert az szerintük elfogult volt a baloldal felé. A külső cég által készített Nap-keltét az MTV múlt hét szombattól levette a műsorról, helyette a saját gyártású Ma reggelt sugározza (erről részletesen itt olvashat). Ebbe a műsorba azonban egyelőre az MSZP és a kormány képviselői nem fogadnak el meghívást.