Csúsztatva védi magát Kovács László

2009.10.06. 15:34

Bár Kovács László uniós biztos szerint az olvasói levelek között jelent meg az Economistban az őt elmarasztaló kritika, elég csak fellapozni az újságot ahhoz, hogy kiderüljön, ez nem igaz. A tekintélyes lap a tudósítások és elemzések között közölte a cikket egy rendszeresen jelentkező rovat részeként, amelyet az újság szerzője ír. Kovács utólag ezt azzal magyarázta az [origo]-nak, hogy csak átfutni volt ideje a lapot.

"Nem hagyott maga után nyomot Brüsszelben" - ez a rövid értékelés jelent meg az Economist nevű tekintélyes brit hetilap két héttel ezelőtti számában Kovács Lászlóról, az Európai Bizottság magyar tagjáról. A megállapítás egy hosszabb írás része volt, amelyben osztályozták az ötéves megbízatása végéhez közeledő bizottság tagjait.

Két részre osztották őket, a legjobbakra (ebbe a kategóriába tízet soroltak) és a "nem olyan jó srácok"-ra. Utóbbiban kapott helyet Kovács László (hat másik biztossal együtt), akinek tevékenységét elintézték a már idézett félmondattal.

Az Economist a világ egyik legbefolyásosabb lapja, mindenhol odafigyelnek rá a politikai és gazdasági döntéshozók, ezért az ott leírtaknak súlyuk van. Kovács először szeptember 30-án nyilatkozott az MTI-nek a lapban közöltekről, és kijelentette, hogy "a vélemény rovatban megjelent írás értékelése nem az egyes biztosok tényleges teljesítményét, hanem a szerző sajátos beállítottságát tükrözi".

A cikk szóba került azonban az MTV Az este című műsorának hétfői adásában is, és Kovács ott már azt állította, hogy a róla szóló értékelést "egy blogger írta az olvasói vélemények között". A műsorvezető ezt nem korrigálta, pedig Kovács állítása nem felel meg a valóságnak, és ez könnyen kideríthető, elég csak fellapozni hozzá az újságot.

Az EU-biztosokról szóló össszeállítás - benne a Kovácsról szóló kritikával - az Európa-rovat végén, a lap úgynevezett Charlemagne-oldalán jelent meg. Ezt nem egy olvasó, hanem a lap munkatársa írja, és hétről hétre beszámol a fontosabb európai történésekről. Igaz, hogy valóban több szubjektív elemet tartalmaz a többi cikkhez képest, és a szerző nem csak a nyomtatott lapban publikál, hanem az Economist honlapján is van egy blogja.

Csak átfutni volt ideje a cikket

Kovács László kedden az [origo]-nak elismerte, hogy kézbe vette az újságot, és látta a róla szóló cikket, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azt csak átfutni tudta. Ezt azzal magyarázta, hogy nagyon elfoglalt, reggel nyolctól este tízig dolgozik. Munkatársaitól pedig azt a tájékoztatást kapta, hogy a cikk csak egy vélemény.

A magyar uniós biztos szerint nem lehet ennyivel elintézni öt év teljesítményét, és emlékeztetett arra, hogy munkáját méltatták az Európai Parlament gazdasági bizottságában. Az MTI tudósítása szerint az előző EP-ciklusban is szolgáló bizottsági tagok többsége méltatta a magyar biztos munkásságát, illetve együttműködését a testülettel. Kovács ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a bizottságban annyira melegen dicsérték teljesítményét, hogy az "már zavarba ejtő volt".

Az egykori MSZP-elnök még Az este című műsorban azt mondta, hogy ő feltehetően azért kapott elmarasztaló kritikát, mert tartózkodott a harsány megnyilvánulásoktól, így nem hívta fel magára a figyelmet. "Én avval töltöttem az öt évet, hogy több mint 20 oldalt tesz ki azoknak a javaslatoknak a sora, amelyeket beterjesztettem, ezeket a bizottság kivétel nélkül elfogadta" - magyarázta az adóügyekért felelős uniós biztos.

Kovács számára azért kínos az Economistban megjelent kritika, mert ő ugyan jelezte, hogy szívesen maradna a posztján, de Magyarországon még nem született döntés a jelölésről. A kiválasztás a miniszterelnök hatásköre, de Bajnai Gordonról tudható, hogy ebbe bevonja az MSZP felső vezetését is. Mint korábbi cikkünkből kiderült, Kovács mellett Veres János egykori pénzügyminisztert tartják szocialista vezetők a legesélyesebb jelöltnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK